O Poliție județeană, doi șefi! Unul uns de Ministru, unul de judecători, până se judecă pe fond…

Situație interesantă la Poliția Județeană Neamț care astăzi, formal are doi șefi: comisarul șef Neculai Catană (căruia Ministrul de Interne i-a semnat personal prelungirea împuternicirii la comandă cu încă 3 luni) și comisarul șef Paul Tablan (căruia azi instanța i-a aprobat suspendarea ordinului prin care a fost demis pentru că nu are certificat ORNISS, până la judecarea cauzei în care el cere anularea acelui act administrativ).

Ca în cazul oricărei sentințe referitoarea la suspendarea unui act administrativ până la judecarea pe fond, și această decizie este definitivă și executorie, urmarea fiind că Tablan trebuie repus de urgență în funcție și este anulată de drept împuternicirea dată de Ministrul Vela pentru prelungirea mandatului lui Catană.

Dacă Tablan se întoarce pe funcție (apropiații lui spunând că este în concediu de odihnă care a urmat multor concedii medicale), situația de la IPJ Neamț devine și mai interesantă, instituția urmând a fi condusă de un șef care, în continuare, nu are certificat ORNISS. Asta înseamnă că, fără acel certificat, comisarul șef Tablan nu are acces la documente cu un anumit grad de secret oficial, din corespondența cu ministerul sau din dosarele în lucru și nici măcar nu poate întreba și un subordonat să-i răspundă concret la astfel de întrebări specifice.

În acest timp va continua procesul legat de anularea ordinului de demitere. Proces care poate dura câteva luni, sau un an, sau doi…
Interesant este că în aceste procese, Tablan a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, prin ministrul Marcel Vela, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), Inspectoratul General al Poliției Române, prin chestor principal de poliție Liviu Vasilescu și Inspectoratul Județean de Poliție al Județului Neamț, prin comisarul șef Neculai Catănă, împuternicit la conducerea instituției. Numai că odată întors pe funcție, comisarul șef Paul Tablan se va judeca cu… IPJ-ul condus chiar de el…

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns