O nouă șansă pentru 12 copii institutiționalizați: s-au mutat în prima casă de tip familial din Neamț!

# Aici s-au mutat 12 copii din Centrul de Plasament „Elena Doamna” din Piatra Neamț
# Casa, prima de acest tip din județul Neamț, a fost dezvoltată cu o investiție de 200.000 euro oferită de o firmă privată, în cadrul unui proiect dezvoltat de un ONG.și susținut de CJ Neamț și de Protecția Copilului

 

12 copii instituționalizați, rezidenți până acum la centrul de Plasament „Elena Doamna” din Piatra Neamț s-au mutat azi în prima casă de tip familială realizată de un ONG cu finanțare de la o firmă privată, proiect susținut de protecția Copilului și de Consiliul Județean.

Copiii  vor avea condiții de trai și dezvoltare propice, ceea ce le va asigura un start mai bun în viață după părăsirea sistemului de protecție. Casa a fost mobilată și decorată în întregime cu produse oferite de o altă firmă privată.

La eveniment au participat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, Cristina Păvăluță, director Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, reprezentanți ai ONG-ului care a derulat proiectul și al firmei care a finanțat construcția.

În 2014, în județul Neamț mai funcționau trei centre de plasament în care erau instituționalizați 245 de copii și tineri. În 2016, a fost demarat procesul de închidere a Centrului de Plasament „Elena Doamna” în care trăiau 108 de copii. În urma evaluărilor individuale, au fost identificate cele mai bune alternative de transfer pentru copiii din acest orfelinat: 20 de copii au fost reintegrați în familiile naturale sau extinse, primind sprijin pentru crearea condițiilor optime pentru revenirea copiilor în familie, 12 copii au fost plasați în asistență maternală, 28 de tineri au părăsit sistemul de protecție. Pentru cei 47 de copii, cu vârste între 12 și 24 de ani, care au mai rămas în Centrul de Plasament „Elena Doamna”, urmează a fi realizate patru case de tip familial.

Construcția casei de tip familial „Felicia” a fost demarată în anul 2018 pe un teren pus la dispoziție de Consiliul Județean Neamț. Aceasta este prima din cele trei case care vor fi construite și date în folosință în anul 2020. Cea de-a patra casă de tip familial din cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament „Elena Doamna”, dezvoltată cu sprijinul unei alte companii, va fi dată în folosință în 2019.

„Acestea sunt datoria și scopul administrațiilor locale, să facă mai bună viața oamenilor. Iar acești copii care, la un moment dat, nu au avut norocul pe care îl au ceilalți de vârsta lor, merită tot ce este mai bun. Mă bucur că instituția Consiliului Județean, că DGASPC și că acești parteneri din zona neinstituțională și-au dat mâna și au făcut o astfel de casă, de fapt o ușă pe care acești copii intră acum pentru o viață mai aproapiată de normalitate. Sunt bucuros că sunt astăzi aici și îi asigur că îi voi mai vizita” – a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

,,O casă de tip familial modernă, cu toate dotările, în care copiii dezinstituționalizați pot trăi ca într-o familie, îi ajută să aibă o dezvoltare sănătoasă și șanse mai mari la un viitor mai bun. Aici, fiecare copil are biroul său, patul său, acces la o sufragerie, la o bucătărie, pot sta afară în curte – lucruri care deși pot părea normale, ele înseamnă atât de mult pentru acești copii care nu au avut până acum acces la astfel de lucruri”, a punctat reprezentantul firmei care a finanțat această primă casă.

Inaugurarea primei case de tip familial este un moment zero al sistemului de protecție din județul Neamț întrucât copilul este în centrul acestui proces, fiecăruia fiindu-i oferite servicii personalizate menite să înlocuiască pe cât posibil grija părinților. Practic, vrem să le oferim copiilor o familie și un loc pe care să-l numească cu adevărat „acasă” și care să fie rampa de lansare spre un viitor frumos. Mă bucur că prima dintre casele inaugurate în județ este „Felicia”, numele părând predestinat să deseneze viitorul acestor copii. Felicia însemnă fericire și sperăm din suflet ca fericirea să fie cuvântul ce va caracteriza copiii acestei case.

Suntem emoționați pentru acest început și în același timp profund recunoscători celor care au făcut posibil acest vis. Vă mulțumim tuturor celor care ați crezut în șansa acestor copiii minunați și vă așteptăm cu drag și bucurie la deschiderea următoarelor case.” – a declarat Cristina Păvăluță, director DGASPC Neamț.

„Aceasta este datoria și scopul administrațiilor locale, să facă mai bună viața oamenilor. Iar acești copii care, la un moment dat, nu au avut norocul pe care îl au ceilalți de vârsta lor, merită tot ce este mai bun. Mă bucur că instituția Consiliului Județean, că DGASPC și că acești parteneri din zona neinstituțională și-au dat mâna și au făcut o astfel de casă, de fapt o ușă pe care acești copii intră acum pentru o viață mai aproapiată de normalitate. Sunt bucuros că sunt astăzi aici și îi asigur că îi voi mai vizita” – a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

V.N.
sursa – informatii extrase și din comunicatul de presa al GMP.PR
sursa foto – idem

 

 

Comentarii Facebook

One thought on “O nouă șansă pentru 12 copii institutiționalizați: s-au mutat în prima casă de tip familial din Neamț!

  1. Dar de ce nu se spune care este firma privata care a sustinut acest proiect?!Este ceva laudabil si un exemplu de urmat si pentru altii, de exemplu din aia care fac mall-uri sau care exporta profiturile…

Lasă un răspuns