“O nebunie a fost toată Revoluţia noastră!” / lansare “Laika”, romanul Revoluţiei Române

alui gheorghe

Luni, 22 decembrie, începînd cu ora 12, la Librăria „Humanitas” din Piatra Neamţ va fi lansat romanul „Laika” (Editura „Cartea Românească”, 2014), semnat de scriitorul Adrian Alui Gheorghe. În prezentarea pe care o face editura se spune că:Laika ar putea fi mult aşteptatul roman al Revoluţiei române, tragic şi comic deopotrivă, scris cu nerv şi umor. Subiectul e provocator: cum s-a desfăşurat revoluţia română la un „aşezămînt” de boli nervoase. Cine cîştigă? Cum evoluează mica societate cu bolnavi sadea şi bolnavi închipuiţi? Hohotul de rîs, cu care te desparţi de trecut, pare a fi răspunsul cel mai sănătos. E o carte ca o terapie.”
Afis Laika PRINTCriticul literar Răzvan Voncu spune despre carte: “Adrian Alui Gheorghe creează în romanul Laika o ficţiune care este mai autentică decît realitatea. Şi, în acelaşi timp, ne predă o lecţie despre cît de subţire a fost, în istoria noastră recentă, linia de demarcaţie dintre normalitate şi absurd. Un roman excepţional, care se citeşte cu sufletul la gură de la primul la ultimul rînd şi nu lasă pe nimeni indiferent.” (Razvan Voncu)

Adrian Alui Gheorghe: „Lansarea aceasta are şi o conotaţie simbolică. Cu 25 de ani în urmă, la aproximativ aceeaşi oră, vorbeam în balconul judeţenei de partid despre căderea comunismului şi despre libertatea cîştigată cu speranţă. La 25 de ani mi-am făcut datoria de scriitor şi am scris despre acele evenimente. Nu am scris vreun documentar, nu am scris o istorie fidelă a acelor momente, ci am scris o carte de ficţiune despre revoluţie. Subiectul este unul relativ simplu şi generator de imaginaţie pentru fiecare român: e vorba de revoluţia română la un spital de nebuni. Că o nebunie a fost toată revoluţia noastră…! Cum a evoluat România de atunci şi pînă azi? Aici poate fi deschisă o discuţie complexă. Voba lui Zinoviev: Din dictatură ai spre ce tinde, spre libertate, mai dificil e să stabileşti spre ce te îndrepţi atunci cînd eşti liber… Ei, se pare că aici a fost dificultatea, românii nu prea au ştiut ce să facă cu propria libertate şi de asta s-au găsit o mulţime de indivizi care să le-o confişte. Mi-ar plăcea ca la lansarea cărţii mele să fie la librărie cam cîţi oameni s-au adunat în piaţă, la revoluţie…!”

Vor vorbi despre carte şi despre context scriitorii Emil Nicolae şi Adrian G. Romila.

Comentarii Facebook

2 thoughts on ““O nebunie a fost toată Revoluţia noastră!” / lansare “Laika”, romanul Revoluţiei Române

  1. Oare de ce nu i-ar fi spus, o lovitura de stat, a fost asa zis… „revolutia” noastra ! Daca tot stie dumnealui ceva, de ce nu „da din casa” tot ?? De 25 de ani, toooot, apar binevoitori, care incurca si mai tare adevarul ! Sau…..minciuna ! Chestia-i sa iasa un ban ! Scuze…

  2. Laic = (Fam.) Care nu cunoaște, nu este inițiat intr-un anumit domeniu. Sa fie scrierea maestrului, o astfel de scriere ? Laica ??

Lasă un răspuns