O familie, o casă! Program guvernamental de care pot beneficia zeci de mii de familii din Neamț!

Guvernarea PSD lansează un nou program de importanță vitală pentru tineri, pentru familiile la început de drum! Sub deviza ”O familie, o casă!” acest nou program oferă posibilitatea achiziționării unei locuințe confortabile în condiții extrem de avantajoase. PSD are convingerea că statul trebuie să-i ajute pe tineri să își crească în condiții decente copiii, astfel încât, pe termen lung, să înregistrăm spor natural – anunță un comunicat PSD care detaliază acest nou program care ar urma să înlocuiască „Prima Casă”, devenit, între timp, prea restrictiv și din punct de vedere financiar dar și ca adresabilitate.

„Guvernul PSD extinde «Prima casă», iar programul se va numi «O familie – o casă». Condiţiile la «Prima casă» au fost bune iniţial, dar au devenit mult prea restrictive şi toţi sunt nemulţumiţi.
În primul rând, valoarea va fi mai mare, aproximativ 570.000 de lei, pentru ca românii să-și poată cumpăra o casă, nu o bojdeucă. Apoi, se măresc plafoanele, pentru că, cine avea venituri peste 3.000 de lei, nu se mai califica. Să nu uităm că, de când am intrat la guvernare, prin măsurile luate, au crescut salariile în aproape toate domeniile, lucru care trebuie să fie o bucurie, nu un dezavantaj pentru cei care își doresc o locuință a lor. Criteriile inițiale îi defavorizau pe foarte mulți și casele la care aveau acces erau foarte mici. Mici și scumpe. Prin noul program, este facilitat accesul mai multor români, iar condițiile sunt foarte bune, începând de la dobândă, care va fi fixă, în lei. Interesul nostru, al PSD, este ca românii – tinerii, în special, dar nu numai ei – să aibă posibilitatea de a avea locuința lor. Prin acest program, la care se adaugă și alte măsuri luate de Guvernul PSD pentru sprijinirea celor care vor să-și modernizeze locuința, plus programul de dezvoltare a regiunii nord-est, prin care se vor acorda câte 20.000 de lei pentru modernizarea, izolarea termică și racordarea gospodăriei la rețelele de utilități, va crește calitatea condițiilor de locuire”, a declarat Ionel Arsene, președintele PSD Neamț.

În termeni concreți, veștile bune sunt legate de dublarea valorii maxime a locuinței care poate fi achiziționată astfel (acum valoare amaximă ajunge la circa 120.000 euro), de stabilirea unei dobânzi fixe suportabile (5,5%), de urcarea vârstei maxime a aplicaților până la 55 de ani, de creșterea nivelului garanției guvernamentale (de la 50 la 80%). De asemenea, va fi vorba și de reducerea substanţială a dobânzilor pentru familiile cu copii şi persoanele cu dizabilităţi, iar statul va suporta și comisionului de gestiune.

 

Detalii tehnice:

Limita maxima a creditului poate fi de pana la 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. Avansul este propus a fi intre 5 si 10% din suma solicitata. Locuinta trebuie sa aiba minim doua camere si o suprafata totala care sa nu depaseasca 100 de metri patrati. Dobanda este fixa, de 5,5% pe an, pe toata durata creditului.

Fata de „Prima casa”, dobanda este formata din marja fixa de maxim 2% plus dobanda variabila, asa cum este in cazul programului „Prima Casa”.

Ministerul Finantelor Publice va plati comisionul aferent gestiunarii acestor imprumuturi.

Varsta maxima a beneficiarilor Programului „O familie, o casa” este de 55 ani. De asemenea, programul prevede acordarea de subventii: Reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobanzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare in anul 2019: mai mici de 6.000 lei individual; de 7.000 lei pentru o familie formata din doi adulti sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil; de 8.000 lei pentru o familie cu un copil; de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii.

Din 2020 veniturile valabile pentru acordarea subventiei se actualizeaza anual cu rata medie a inflatiei pentru anul anterior si se publica pe pagina de internet a Comisiei Nationale pentru Strategii si Prognoza. Mecanismul de subventionare a dobanzii se va realiza prin intermediul declaratiei fiscale lunare a angajatorului beneficiarului si este valabil pe perioada in care beneficiarul se incadreaza in veniturile mentionate anterior.

Proiectul prevede reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobanzii pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenti maternali pentru un copil, si cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai multi copii sau sunt asistenti maternali pentru doi sau mai multi copii, cu varsta de pana la 18 ani sau de pana la 26 de ani daca urmeaza o forma de invatamant de lunga durata, dupa caz.
Totodata, este luata in considerare si reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobanzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt incadrati intr-un grad de handicap sau au in familie persoane incadrate cu un grad de handicap grav.

Reducerea cumulata pentru un contract de credit nu poate depasi 4,6 puncte procentuale, ceea ce reprezinta pana la circa 84% din costul creditului.
La cererea beneficiarului, finantatorii acorda prin contractul de credit o perioada de gratie la rambursarea capitalului de maxim trei ani, fara a depasi cumulat perioada de creditare de maxim 20 de ani.
Se va acorda posibilitatea refinantarii creditului cu exceptia celor prevazute de programele guvernamentale, daca prin acestea nu se prevede altfel. De asemenea, locuintele din cadrul Programului pot fi predate catre un alt beneficiar cu respectarea conditiilor programului propus.

Un alt avantaj important este acela ca statul va da cumparatorilor, persoane fizice care achizitioneaza o locuinta de la un dezvoltator, o prima pe care o utilizeaza pentru plata valorii locuintei reprezentand 700 lei din valoarea unui metru patrat construit pentru locuintele noi cu suprafete intre 50 mp si 100 mp.

Prin prezentul program se creeaza posibilitatea comerciantilor de imobile sa ofere beneficiarilor locuinte noi pentru care asigura finantarea in rate egale pentru o perioada de minim 10 ani si maxim 20 de ani din surse proprii fara perceperea de dobanzi sau alte costuri fata de valoarea de vanzare a locuintei cu plata integrala, fata de programul ‘Prima casa’ unde nu exista aceasta posibilitate.

 

Comandat de Partidul social democrat PSD CIF 41190008
Realizat de Karisma Media Plus.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns