O asistentă luptă cu 4 medici!

O asistentă medicală este în competiţie cu 4 medici la Secţiunea Sănătate din Gala Ambasadorilor. Este vorba de Dumitriţa Nicoleta Nistor, de la Serviciul de Ambulanţă Neamţ, cea care a făcut parte din echipajul care în luna septembrie a acestui an a luat locul II la Concursul Național al Echipajelor de Ambulanță pe 2018. De 12 ani este angajată la Staţia Piatra Neamţ a SAJ şi luptă zi de zi să salveze oameni din ghearele morţii.

Medicii cu care asistenta luptă pentru diploma de ambasador al Neamţului sunt : Iosif Koszeghi (chirurg şi preşedinte al Colegiului Medicilor Neamţ), Pușa Crețu (director medical la Spitalul Bicaz), Victor Firăstrău (medic cardiolog la Roman), Iliana Nicorescu) medic urgentist la UPU de la Spitalul Piatra Neamt).

Din păcate, şi asistenta medicală respectivă şi majoritatea celorlalţi medici nominalizaţi nu au nicio şansă reală în aceastî competiţie dacă, la fel ca anul trecut, votul feisbucist va avea o pondere determinantă. Reamintim că la prima ediţie a Galei, câştigătorii categoriilor au fost cei care au obţinut şi confirmarea de popularitate, juraţii nefăcând altceva decât să valideze clickurile date de popor.

Din start, a pune semnul egal între excelenţa într-o profesie sau acţiune şi votul popular – atenţie, de pe facebook! – este o practică cel puţin discutabilă. Siteul Gala Ambasadorilor este găzduit pe o platformă normal, cu un template clasic iar votul este unul de pe conturi de facebook. În condiţiile în care se vorbeşte tot mai insistent de conturi fake de facebook, de programe şi roboţi, de reţele create pentru a manipula informaţiile din mediul virtual, este evident că o asemenea manieră poate, cel mult, să multiplice impactul în mediul virtual dar, în niciun caz, să măsoare performanţa şi nici măcar popularitate într+un mod rezonabilă.

La fel ca la sondajele de opinie de pe online, rezultatul măsoară fie o capacitate de mobilizare (în cel mai fericit caz), fie talentul de a face voturi din piatră seacă (în tot mai multe cazuri, în ultimul timp). Dacă la nivel de organizare Eurovision se discută tot mai apăsat despre varianta renunţării la votul prin telefon (tocmai pentru că există suspiciunea întemeiată a votului cu programe informatice), poate ar fi cazul ca şi organizatorii Galei girată de Consiliul Judeţean să-şi pună nişte semne de întrebare.

Oricum, în acest moment, pe siteul dedicat acestui eveniment sunt mai multe detalii care îndeamnă la reflecţie (şi) din acest punct de vedere.

VOM REVENI.

Daniel VINCA

 

Dumitrița Nicoleta Nistor

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns