Nu trebuie să ratezi! CODEX, recital de muzică veche! Vacanțe Muzicale, ziua 5

Joi seară, la Vacanţele Muzicale vor sosi două ansambluri de marcă din viaţa muzicală a ţării.

De la ora 19:00, pe scena Teatrului Tineretului, Ansamblul „Muzica Viva”  propune melomanilor un inedit program intitulat CLASSIC MEETS JAZZ.
De la ora 21:00, pe scena din Piaţa Turnului va urca Ansamblul de muzică veche „Codex”, braşovenii pregătind  DIALOGURI ÎNTRE MUZICA VECHE TRANSILVĂNEANĂ ŞI EUROPEANĂ.
Intrarea la ambele evenimente este liberă.
………………………….

Joi, 4 iulie 2019, ora 19:00, Teatrul Tineretului
CLASSIC MEETS JAZZ  

ANSAMBLUL MUSICA VIVA

 Andreea BUTNARU – pian
Florin  MITREA – violoncel
Andrei THEODORU – clarinet
Fernando MIHALACHE – acordeon

……………….

Joi, 4 iulie 2019, ora 21:00, Piaţa Turnului

DIALOGURI ÎNTRE MUZICA VECHE TRANSILVĂNEANĂ ŞI EUROPEANĂ

ANSAMBLUL DE MUZICĂ VECHE „CODEX”

Ignác CSABA FILIP (flaute)
László KOVÁCS (fidulă, vioară)
Éva KOVÁCS (rebec)
Csaba ADORJÁN (fidulă, violă)
Zsombor LÁZÁR (fidulă bas, violoncel, cobză)
Árpád SZÖGYÖR (voce, contrabas, gardon, viola da gamba)
Éva SZABÓ (flaute, percuție)

În program, muzică din: Franța, Spania, Italia, Transilvania,
Dansuri valahe din Europa de Est.

NSAMBLUL DE MUZICĂ VECHE „CODEX”

A luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov.

Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi Europa de Est, precum şi alte surse europene care au tangenţă cu aceasta. Membrii formaţiei s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta.

Repertoriul formației cuprinde muzică veche din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codicele Caioni, manuscrisul din Sfântu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy), muzică din Europa Centrală și de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce), muzică barocă timpurie, franceză, italiană și germană.

Spectacolele și concertele Ansamblului „Codex” se bazează pe cercetările efectuate de dr. Filip Ignác Csaba, directorul artistic al ansamblului.

Ansamblul are o prezență permanentă în viața muzicală de muzică veche din țară și peste hotare, participând la cele mai însemnate festivaluri și evenimente muzicale. În 2015 au colaborat la concertul de deschidere al Festivalului „George Enescu”, alături de Corul Național „Madrigal”.

Formația a susținut numeroase concerte, dintre care amintim pe cele de la  Brașov, București, Târgu Mureș, Focșani, Sighișoara, Miercurea Ciuc, precum şi pe cel din Spania, Italia, Franța și Ungaria.

A realizat înregistrări cu muzică veche din Transilvania în Studioul Radio Târgu Mureş și în Studioul Radiodifuziunii Române din București.

Componenţa ansamblului: Ignác Csaba Filip (flaute) – director artistic, László Kovács (fidulă, vioară), Éva Kovács (rebec), Csaba Adorján (fidulă, violă), Zsombor Lázár (fidulă bas, violoncel, cobză), Árpád Szőgyör (voce, contrabas, gardon, viola da gamba), Éva Szabó (flaute, percuție).

V.N.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns