Normele PSI aplicate după criterii pline de MISTER! Teatrul de Joacă închis de ISU, cluburi funcţionează în bombe şi subsoluri!

Incendiul soldat cu 27 de morţi şi peste 180 de răniţi din Bucureşti aduce în atennţia publică normele impuse unor entităţi care gestionează spaţii în care au loc activităţi cu mare afluenţă de public (spectacole, concerte, discoteci etc).

Iar cel mai bun exemplu care confirmă că legea e respectată de unii dar fentată (cu sau fără complicităţi) este Sala Teatrului de Joacă din cadrul Bibliotecii Judeţene Neamţ. Sala a fost închisă de aproape un an de zile după ce un control al Departamentului de Prevenire ISU Neamţ a constatat anumite deficienţe care nu respectau normele specifice (instalaţie electrică subdimensionată, evacuarea/defluirea a publicului deficitară etc). Cum biblioteca judeţeană (din subordinea CJ) nu are, pe moment, resurse financiare pentru îndreptarea situaţiei, deşi decizia nu a fost una luată cu bucurie, s-a mers pe varianta sigilării sălii până când o minune va permite investiţiile necesare.

Nimic de zis despre constatările şi recomandările ISU Neamţ, mai mult ca sigur că acestea sunt întemeiate.

Cum rămâne însă cu zecile de localuri din judeţul Neamţ în care pericolul este cel puţin la fel de mare pentru cei care intră în aceste incinte? Ştim, legislaţia e stufoasă şi alambicată, prevederile actuale îs făcute să-i ocolească pe unii autorizaţi sau avizaţi anterior dar parcă nici a aştepta să se întâmple o tragedie precum cea din Bucureşti nu ar fi soluţia ideală.

imagesConcret: în judeţul Neamţ sunt săli folosite drept cluburi (discoteci) sau chiar ca restaurante, pub-uri, cluburi unde doar norocul a făcut să nu se întâmple, până acum, vreo tragedie. Nu acuzăm pe nimeni de nimic (oricum, e plin netul acum de astfel de situaţii unde oamenii nici nu stau la discuţii şi aruncă leit-motivul ŞPAGĂ) dar parcă prea bate la ochi aceste unităţi de măsură diferite. Avem în judeţul Neamţ, mai ales prin oraşe, baruri, cafenele, cluburi amplasate şi pe la subsoluri de clădiri care au O SINGURĂ INTRARE! Altfel spus, în cazul unui incendiu produs în apropierea uşii de acces, cei dinăuntru ar avea de ales între a trece prin vâlvătaie sau să moară asfixiaţi sau arşi pe măsură ce un eventual incendiu ar cuprinde întreg spaţiul.

Cât priveşte instruirea personalului din astfel de spaţii (dar şi din altele de alimentaţie publică) este JALE. Instruirile NTSM şi PSI sunt, de fapt, formalităţi scriptice, se completează acele fişe şi atât dar probabil că peste 90 la sută din angajaţii care lucrează în magazine, supermarketuri, cluburi, baruri etc nu au pus mâna pe un stingător în viaţa lor.

Suntem siguri că în zilele următoare, în toată ţara – inclusiv în Neamţ – vor fi controale tematice în aceste unităţi. Dacă ar fi şi pe bune, „fără mamă, fără tată!”, ar fi şi mai bine!

D.V.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns