Normalitate! Proiectul cu „autogara – miniatură”, blocat la vot de CL Piatra Neamţ

Proiectul prin care se solicita (re)înfiinţarea unei autogări-miniatură în Piatra Neamţ, pe un teren impropriu (ca suprafaţă şi amplasare) de către firma Patru Plus Trans a fost blocat prin vot de către consilierii locali, în şedinţa de CL care a avut loc în urmă cu puţin timp.

16 consilieri au votat Împotrivă şi 1 s-a abţinut, din ce s-a văzut şi s-a spus în şedinţa transmisă online. Dacă dăm deoparte şi pe cei câţiva consilieri care au lipsit, la şedinţă fiind prezenţi (fizic sau online 17 aleşi locali), rezultă că în favoarea proiectului nu a votat nimeni…

Nu ştim cât a contat în decizia aleşilor locali articolul publicat ieri de Vestea (Autogara GROAZEI! Specialiştii Primăriei şi Poliţiei au semnat cu ochii închişi pentru un transportator agreat…), dar putem deduce că unii au înţeles mai bine subiectul după lectura din publicaţia noastră, în condiţiile în care 2 din 3 comisii dăduseră aviz (consultativ) pozitiv.

Între timp, şi alţi vecini din zonă au contactat (şi aseară şi azi) Vestea şi au dat şi alte detalii interesante (care, evident, urmează a fi documentate, verificate) şi despre aşa-zisa autogară dar şi despre alte probleme din zonă.

Ca exemplu, fotografia de mai sus este primită aseară, de la un pietrean care se are o ]ntrebare foarte punctual[ pentru autorităţi (pe care o com publica într-o ştire viitoare).
Şi, de asemenea, vom reveni şi cu alte întrebări pentru autorităţile publice (CJ, Poliţie, ARR, Primărie) despre felul în care aceste instituţii respectă obligaţiile legale în ce priveşte verificarea şi controlul activităţii de TRANSPORT PUBLIC DE CĂLĂTORI, domeniu în care e vorba de viaţa, sănătate şi siguranţa pasagerilor dar şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Reamintim că transportul de persoane este o giga-afacere, de exemplu suma estimată minimal acum aproape 3 ani, la demamarerea licitaţiei pentru transportul intrajudeţean (licitaţie care nu s-a terminat nici acum), pentru 9 ani de zile, era de 833,753 milioane lei (per total, pe cele 5 loturi de trasee), fără TVA.
Cu TVA de 19 la sută, suma totală se ducea la 992 milioane lei.
Dar, că tot se măreşte TVA-ul (de la 19 la sută la 21 la sută), valoarea acestei afaceri trece acum de suma de 1 MILIARD DE LEI.

Asta ca să înţelegeţi valoarea mizelor din spatele unei autogări (cu o schiţă ca pentru cutii de chibrituri) sau a unui autobuz care trece pe stradă şi care arată mai modern sau ca un sicriu colectiv pe 4 roţi.

Daniel VINCA