Normal că presa e de vină şi nu profesorii pentru Balul Bobocilor cu proba de banane… plumbul zilei

Rar scriu în acest site un textuleţ cu pretenţii de modest editorial despre subiect non-locale. O fac acum pe subiectul Balului Bobocilor care a fost subiectul zilei de ieri, cu concursul de banane de la Cluj. Dacă mai este cineva care nu ştie despre ce e vorba, poftiţi de vă lărgiţi orizontul: Balul sexual”. Eleve de 15 ani fotografiate în timp ce mimau sexul oral …

Nu a; fi scris aceste rânduri dacă nu m-ar fi scos din sărite, şi pe acest subiect, un şablon tot mai vânturat în ultimul timp: presa e de vină, de ce face publice astfel de iamgini în loc să facă… educaţie?

Pe bune! Aşa-zişi puritani au ajuns la concluzia că pentru episodul cu fetele de 14-15 ani care hăpăie (înghit) banana dintre genunchii mucoşilor cei mai vinovaţi sunt cei din presă. Am citit cel puţin 20 de articole pe acest subiect dar nu am văzut niciun rând care să omagieze episodul idiot de „entertăiment”. ca de obicei fac remarca că sideraţii despre presa ticăloasă şi perversă au comentat la astfel de articole pe facebook (mărint ratingul) dar nu au dat un share la cele despre evenimente culturale (pe care aceeaşi presă ticăloşită le-a publicat).

Văd aici 4 tabere (grupuri) principale – elevi, părinţi, profesori, presă – aşa că îmi voi spune părerea mea despre fiecare, pe acest subiect:

1.Elevii – clar slăbuţi cu capul. Şi fetele şi băieţii. Să te laşi antrenat în aşa ceva la un eveniment care oricât de privat ar vrea să-l scoată unii avea loc într-un spaţiu public (în sens de acces), unde se poza şi se filma de zor cu telefoanele mobile înseamnă cel puţin inconştienţă. Care arată lipsa de educaţie şi în ce priveşte comportamentul în general dar şi pentru o minimă protecţie de imagine.
Copiii au totuşi scuza vârstei, a faptului că s-au lăsat luaţi de val (să nu zică unii că nu-s modern, să câştigăm, teribilism etc)… O scuză parţială, evident…

2.Părinţii – evident mai vinovaţi decât copiii. Nu musai pentru ceea ce s-a văzut în poze ci pentru că nu şi-au educat copiii să se lase antrenaţi în astfel de porcării. Fix pe ideea valului, aceeaşi copiii vor fi foarte predispuşi ca, pe motiv de anturaj şi petrecere, să bea până cad pe jos, să treacă şi pe droguri etc, ba să o ardă şi pe sex în grup sau schimb de prietene ca să fie cool.

3.Presa. E cea mai vinovată, după cum ziceam. E presă afurisit de capitalistă care funcţionează într-o ţară altminteri cu mentalităţi sovietice. Încă se trăieşte sub zodia Scânteii şi se se rostesc şabloane cu presa care tre să educe (ok, dar cât?) mai ceva decât Ministerul Educaţiei. pentru cei mai puţin informaţi: Ministerul Educa’iei e pe bani publici, presa asta capitalist[ e pe banii ei.
Culmea e că prin difuzarea acestor imagini presa chiar face educaţie. Subiectul particular tocmai a declanşat o dezbatere pe fond despre ce sunt balurile bobocilor, despre ce ar trebui să fie, despre responsabilităţi. Deci o super campanie de educaţie, absolut gratuit. Altminteri, dacă pornea de la Ministerul Educaţiei, ar fi costat câteva milioane de euro date pe pliante insipide şi pe cazările şi chiohanurile aranjate pentru lectori cu ştaif (care ar fi făcut aceleaşi scene ca la banchet prin hoteluri apoi, dar nu mimate). deci presa e ticăloasă, totuşi, nu?

4.Profesorii. La un bal al bobocilor avem cadre didactice responsabile: directori, diriginţi de clase de elevi şi de clase organizatoare. Dacă au fost de faţă (veţi vdea de ce „Dacă”) ar trebui ca toţi aceştia să fie deja şomeri…
Dar nu au fost de faţă, asta spun cei de la ISJ Cluj şi de la Liceul respectiv. Motivul e stupefiant: „În alţi ani au fost probleme în ceea ce priveşte organizarea şi am decis să nu mai participăm!”.
România, 2017 – la nişte baluri din astea au fost anterior probleme şi onor cadre didactice (directori, diriginţi) au rezolvat-o mioritic. I-au lăsat pe copii de capul lor. Logica spune că dacă au fost probleme cu profesori de faţă, fără profesori, la ce se aşteptau directorii deştepţi de la acea şcoală? Să devină elevii mai îngeraşi?
Ce directori cu cap de tablă sunt cei care (dup[ ce au luat un concurs aranjat politic, cu un dosar în care au povestit frumos ce activităţi extra-şcolare noi vor pune la cale, anulează – la modul oficial – o acţiune de tradiţie? Balul Bobocilor este practic prima petrecere dedicat[ celor care abia intră într-un liceu, ocazia de a „fraterniza” cu cei din clasele mai mari. E şi un fel de test organizatoric pentru elevii din clasele a 12-a care se lovesc real de ideea de responsabilitate, de implicare, de ordonare etc…
ce fel de diriginte de clasa a 9-a eşti dacă poţi sta bine merci acasă, să te uiţi ca trântorul la meci sau ca ‘telectuala la telenovele când ştii că „puii” tăi participă la petrecerea care înseamnă botezul de intrare în liceu? A, banii pentru orele de diriginţie (hai să nu fim ipocriţi, ţinute pe principiul una da, două nu) sunt buni, nu-i aşa?
Din punctul meu de vedere, directorii şi diriginţii acestor clase sunt şi mai vinovaţi pentru că nu erau prezenţi la evenimentul numit de toată lumea Balul Bobocilor. I-a durut – pardon de expresie – drept în partea dorsală a misiunii de dascăl! Altminteri ştim doar că trebuie să acceptăm că deşi au doar 4 ore pe zi sunt plătiţi pentru 8 pen’că, nu-i aşa?, se preg[tesc pentru ore şi consumă timp cu activităţi extraşcolare. Faptul că nu erau de faţă la episodul cu banana extraşcolară nu-i absolvă ci-i învinuieşte şi mai apăsat. Halal directori, halal diriginţi! De fapt, banana decojită le aparţine în cea mai mare parte!

Daniel VINCA

3 thoughts on “Normal că presa e de vină şi nu profesorii pentru Balul Bobocilor cu proba de banane… plumbul zilei

  1. Presa este de vina ? Care presa ? Cea scrisa a ziarelor si revistelor ? Cea audio (radio) ? Cea de la TV ? Da, au vina dar indirect. Vina au si scolile adica parintii, dar indirect. Vina are si biserica noastra multimilenara care n-are pic de eficienta in moralizarea neamului romanesc decat in venerarea moastelor, dupa cat se pare. Dar vina directa, cauza directa si primordiala a dezastrului moral, comportamental, civic si educational nu este datorat decat exclusiv sistemului implementat in 1989 de cuplul proverbial si indestructibil Gorbaciov-Iliescu. Amin !

  2. Nu doriți mai întâi să învățați să scrieți în limba română şi abia apoi să săriți la gâtul oamenilor?

Lasă un răspuns