Noaptea minţii: noul manager al Spitalului Judeţean este judecat penal pentru CORUPŢIE şi FRAUDAREA DE FONDURI EUROPENE!

La spitalul Judeţean Neamţ sau în strategia celor care conduc ierarhic această unitate sanitară şi „ung” şefii parcă şi-a băgat cineva coada: după demisionarul Toader Mocanu a fost anunţat drept manager providenţial medicul Florin Apostoae care are şi calitatea de inculpat într-un dosar penal în care este judecat pentru CORUPŢIE, mai exact pentru FRAUDAREA DE FONDURI EUROPENE.


În urmă cu câteva zile, procesul de pe rolul Tribunalui Neamţ a fost suspendat din cauza stării de urgenţă, fix aceeaşi stare de urgenţă în numele căreia managerul-inculpat Apostoae va gira achiziţiile directe şi va semna facturile pentru cei 11 milioane de lei acordaţi, în două tranşe, de Consiliul Judeţean Neamţ.
Scheletul care atârnă greu în CV-ul lui Apostoae are rădăcini în perioada 2011-2013 când el, soţia şi fratele şi-au descoperit calităţile de mari investitori în turism şi au fost eligibili pentru accesarea de fonduri europene prin APDRP pentru construirea a două pensiuni.

Numai că achiziţiile din proiect (chiar achiziţiile!) nu au fost considerate deloc legale de procurorii DNA, ba dimpotrivă, astfel că la mijlocul anului 2018, opinia publică lua la cunoştinţă despre acuzaţiile grave aduse medicului:

<<În perioada 2011-2013, în contextul derulării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile – „Construire pensiune agroturistică în satul Oglinzi, comuna Răucești, județul Neamț”, inculpații Apostoae Camelia și Apostoae Florin Ionuț, beneficiind de ajutorul inculpatului Apostoae Laviniu – Constantin, au folosit în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false și inexacte ce au avut ca rezultat obținerea nedrept a sumei totale de 537.300,42 lei.
O parte din documentele respective au fost puse la dispoziție de inculpatul Bîzu Ilie care, deși câștigase licitația de construire a celor două pensiuni, nu a efectuat în mod efectiv toate lucrările contractate, imobilele respective fiind edificate în mare parte în regie proprie.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză urmând ca pe parcursul procesului penal să precizeze în concret suma solicitată.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Apostoae Camelia, Apostoae Florin-Ionuț și Apostoae Laviniu-Constantin.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
D.N.A.>>

Şi a început procesul cu termene fără număr, aşa cum se cade în cazul inculpaţilor <<gulere albe>> care au avocaţi buni, pe măsura prejudiciului inculpaţi. Mai jos, istoricul procesului luuung cât un post interminabil, aşa cum este reflectată ea de Tribunalul Neamţ:

 

După cum se vede mai sus, la penultimul termen (27 februarie 2020), avocatul apărării a cerut un nou termen pentru prezentarea concluziilor la fond. Şi uite-aşa s-a acordat un nou termen, pentru 26 martie. Adică s-a mai câştigat o lună, cât să fie declarată starea de urgenţă (care suspendă majoritatea proceselor). Şi dacă tot a picat cu aşa noroc pentru unii starea de urgenţă, fix din acelaşi motiv acum managerul-inculpat va fi cel ultra-recomandat şi pentru a semna facturi şi proceduri de achiziţie pe repede înainte (11 milioane de lei numai banii acordaţi de CJ în cele două tranşe) dar, la fel de important, are şi altitudinea morală de a spune medicilor şi asistenţilor de la Spitalul Judeţean (dar şi celorlalţi până la 1600 de angajaţi) ce e etic şi ce e legal să facă, nu?

În judeţul Neamţ, mai sunt, zeci de oameni care, dincolo de alte studii, au şi diploma necesarului curs de management sanitar. Cei mai mulţi dintre aceştia nu îndeplinesc însă o condiţie foarte importantă în vremuri în care se vorbeşte de „îmbogăţiţi de Coronavirus”: nu au, probabil, obligatoria garanţie de slugărnicie maximă de a semna orice pentru cine trebuie.

Alăturându-se presei locale (Newsallert.ro şi TVM Neamţ) dar şi celei naţionale (Libertatea, Adevărulziarero.antena3.ro), care a reflectat deja, in integrum, albul halatului noului manager, Vestea publică acest articol. Şi mai avem un mesaj. Scurt şi clar:

Florin Apostoae, DEMISIA!
Acum!

Vom reveni.

Daniel VINCA
Foto: Mesagerul de Neamţ, CJ Neamt, portal.just.ro

 

 

One thought on “Noaptea minţii: noul manager al Spitalului Judeţean este judecat penal pentru CORUPŢIE şi FRAUDAREA DE FONDURI EUROPENE!

  1. Mi se pare firesc!A fost numit de un judecat penal pentru coruptie!Chiar nu va dat seama ca Arsene a fost „amnistiat” tocmai pentru a fi bagat in fata la jaful banului public in folosul gastii lui si al „instelatilor”?!

Comments are closed.