Prefectul Adrian Niță nu poate fi simultan și reprezentant al Guvernului în teritoriu și candidat (cum a fost anunțat, de PSD, pentru Primăria Piatra Neamț).
Chiar dacă prefecții pot fi mai nou și membri ai partidelor politice, eventualele candidaturi tamponează frontal ideea de neutralitate a Prefecturilor, ca instituții implicate în organizarea alegerilor.
Recent, o astfel de dezbatere a fost iscată la Iași, unde opozanții prefectului au cerut public premierului Ciolacu să-l demită pentru că respectivul își anunțase candidatura pentru funcția de președinte CJ Iași. Chiar dacă prefectul de Iași a ieșit cu un răspuns totalmente penibil (autoportretizându-se drept un tip corect și pe cal alb), este evident că nu poți fi și arbitru electoral și jucător politic în același timp.
Iar Prefecturile au un rol esențial în organizarea alegerilor în toate UAT-urile din județe. În timp ce în orașe și comune partea de organizare (mai ales în privința documentelor, a listelor permanente, a preluării ștampilelor) este în sarcina secretarilor de UAT-uri (care, conform legii, nu se subordonează primarilor pe partea de legalitate pe care o asigură), la Prefectură treaba e clară, toți angajații sunt subordonați prefecților iar prefecții sunt ei înșiși implicați direct în aceste operațiuni de pregătire a alegerilor (inclusiv în tipărirea buletinelor de vot).
Deci ar fi vorba și de un conflict de interese dar și de posibile spețe de abuz în serviciu, cu atât mai mult cu cât prefecții sunt și șefii unor instituții de control.
Poate un prefect e vreun sfânt în viață și nu amestecă funcția oficială cu patima politică.
Dar, în același timp, în România este posibil orice, iar ipoteza ca un prefect să trimită echipe de control de la instituții controlate ierarhic sau politic nu este una SF. Sau să saboteze altfel activitatea unui primar în funcție. La Piatra Neamț, s-a tot vorbit de anumite șicane pe care Apaserv le-ar fi făcut la adresa Primăriei Piatra Neamț iar dpdv politic, Vlad Angheluță este subordonatul (ca membru PSD) lui Niță (prim-vicepreședinte PSD Neamț).
Mai mult, acum câteva săptămâni, un laborator de știri false din PSD Neamț fabrica acel scenariu cu țeava din curtea primarului Carabelea.
Până la acest moment, Apaserv nu a lămurit cum a plecat din firmă acel înscris (care prezenta doar o parte de adevăr, omițând partea cu adevărat importantă). Și nici prefectul Niță, altminteri foarte vocal și mare iubitor de auto-video, nu a ieșit public să denunțe o asemenea operațiune de kompromat care a pornit de la un alt proaspăt subordonat al său (consilierul local trecut de la Pro România la PSD).
Dacă ar fi făcut oameni din alte partide o asemenea schemă mincinoasă, mai ales la adresa unui PSD-ist agreat de Niță, cu siguranță că acesta ar fi ieșit public, ar fi tunat și fulgerat. Așa, pentru că subiectul (mincinos) i-a convenit, a tăcut chitic deși funcția de prerect îl obliga, fie și doar moral, la o poziție publică clară și corectă.
În această idee, este evident că Niță nu poate rămâne în această funcție prea mult. În plus, anumite practici în domeniu, impun schimbarea prefecților-candidați cu cel puțin 50 de zile înainte de alegeri. Sursele Vestea spun că undeva la începutul lunii aprilie, Niță va părăsi funcția. Probabil prin demisie, ca să nu fie demis de guvern și să iasă un scandal mai mare. Dacă nu o fi pe 1 Aprilie (că e Ziua Păcălelilor), poate pe 2 aprilie sau poate…
Cu siguranță, va fi pus în funcție tot un prefect din rezerva de cadre PSD. Rămâne de văzut dacă, de data asta, PSD va merge pe varianta unui nou prefect care să aibă în spate și o expertiză recomandabilă pentru asemenea funcție sau va veni cu un alt amator gen Niță, sau cu alt personaj pătimaș, sau cu vreun aghiotant tip lipitor de afișe.
Alegerea respectivă depinde de felul în care PSD Neamț privește situația. Dacă vrea un soldățel politic disciplinat și/sau cu exces de zel, care să tot genereze scandal (deci deficit de imagine pentru partid) sau dacă va prefera să meargă pe un profil mai apopiat de ideea de tehnocrat și profesionist.
Ultima oră – surse Vestea apropiate de mediul politic central spun că demisia/demiterea lui Adrian Niță din funcția de prefect ar urma să se producă pe data de 2 aprilie.
Daniel VINCA