Nemțenii, în Hora Unirii


Mândria de a fi român a fost pusă astăzi la loc de cinste în întreg județul. Peste trei sute de romașcani s-au strâns la Stejarul Unirii, pentru a marca 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. De la copii de numai câțiva anișori și până la oameni cu părul cărunt, cu toții s-au prins în Hora Unirii. Primarul Lucian Micu le-a fost alături și a făcut apel la unitate: „24 ianuarie ne învață ce înseamnă solidaritatea și curajul. Ne învață că există o singură Românie, pentru care patriotismul nu trebuie să se manifeste doar de fațadă. Ne mai învață că trebuie să fim uniți și nu dezbinați, pentru că dezbinarea din interior este mai periculoasă decît orice fel de agresiune externă, indiferent de forma acesteia”, a spus edilul de Roman. Alături de romașcani au fost prezenți consilierii locali și parlamentarii Iulian Micu, Laurențiu Leoreanu și Dan Manoliu.

La fel, și în orașul de la poalele Cetății Neamțului a avut loc o serie de manifestări dedicată Unirii, găzduită de platoul de lângă Casa Culturii. După ce s-au prins în horă, târgnemțenii au putut asista la un program artistic susținut de ansamblurile folclorice „Ținutul Zimbrului” și „Ozana”
Și în comuna Ștefan cel Mare, Unirea Principatelor a fost motiv de bucurie și sărbătoare pentru localnicii strânși la Hanul Șerbești, în frunte cu primarul Sorin Ouatu. „Să ne amintim de ziua de 24 Ianuarie 1859, un moment în care s-a scris istorie. Să nu uităm nicio clipă că trebuie să aducem un prinos de recunoștință înaintașilor noștri, care au făcut posibilă existența României de astăzi! La mulți ani, români”, s-a adresat mulțimii primarul comunei.

Enoriașii din parohia Tașca-Secu păstoriți de preotul Dan Caia au fost chiar mai harnici și au sărbătorit Unirea încă de duminică, după încheierea Sfintei Liturghii. Mai tineri sau mai vârstnici, au venit la biserică îmbrăcați în frumoase costume populare și purtând banderole tricolore, semn că valorile unui popor încă sunt vii  în conștiința multora dintre noi.

 

Alex SÎRBU
Foto: Facebook

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns