Nemțenii, fruntași la citit: Locul 4 pe țară în statisticile bibliotecilor!

Directorul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț, Adrian Alui Gheorghe, aprecia într-o conferință de presă desfășurată astăzi dragostea pentru lectură a nemțenilor, care ne plasează la loc de cinste la nivel național. Asta, în pofida tendinței de scădere a interesului pentru carte manifestată în zilele noastre. „Județul Neamț ocupă un onorant loc 4 în topul național al intrărilor și ieșirilor din bibliotecă. Asta în condițiile în care oamenii din ziua de azi lasă cartea cam pe ultimul plan. De aceea trebuie să scoatem cărțile în evidență, într-o sărbătoare dedicată lor. Un târg de carte este, prin definiție, o asemenea sărbătoare”.
Afirmația șefului bibliotecii județene vine pe fondul apropiatului Târg de Carte „Libris”, ce se va desfășura la Piatra Neamț în perioada 15-18 septembrie, organizat de Primăria Piatra Neamț, CJ Neamț, biblioteca județeană și Camera de Comerț și Industrie Neamț, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor și cu alte foruri iubitoare de artă.
Potrivit lui Alui Gheorghe, târgul de carte, ajuns la cea de-a șasea ediție, este o tradiție care crește în anvergură de la an la an. „Cred că asistăm la ceea se îmi doream să fie un târg de carte în adevăratul sens al cuvântului. Față de anul trecut este o evoluție atât din punct de vedere al organizării, cât și în ceea ce privește modul în care am fost receptați de editurile și autorii care și-au anunțat prezența la ediția din acest an a Târgului de Carte. Reușita unui târg depinde în foarte mare măsură și de editurile și autorii prezenți”, a punctat Adrian Alui Gheorghe.
La rândul său, Cristian Livescu a apreciat că ediția din acest an a târgului de carte va fi dublată de o luptă pentru promovarea cărților și pentru lectură, pentru că „tinerii sunt absorbiți, în momentul de față, de internet și de mediul virtual, iar cartea din librărie sau bibliotecă este neglijată. Cartea nu trebuie salvată, ci ea se salvează singură, prin valoarea ei. Cu toate acestea, la Piatra Neamț avem un public bun, format, chiar și în rândurile liceenilor, lucru confirmat la târgurile de carte din ultimii ani. Ne dorim în continuare să facem evenimente din cărți și să aducem în fața publicului cititor cărțile – eveniment ”, a încheiat Livescu, completat de Adrian Alui Gheorghe. „Din punctul meu de vedere, lupta pentru lectură este câștigată la Piatra Neamț”, a spus acesta.
Și președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, este convins că târgul de carte va fi un adevărat succes. „Felicit pe toți organizatorii pentru implicarea de care au dat dovadă pentru pregătirea acestui eveniment și am convingerea că, an de an, târgul de carte va crește în amploare și importanță. Astfel de acțiuni fac cinste județului nostru, de aceea instituția pe care o conduc va sprijini ori de câte ori va fi nevoie astfel de activități”, a spus Arsene.
În altă ordine de idei, primarul municipiului Piatra Neamț a punctat importanța evenimentului prin plasarea lui exact în prima săptămână a anului școlar. „Evenimentul prezintă din ce în ce mai mult interes de la an la an, și sunt convins că această tendință ascendentă se va păstra și la edițiile care vor veni. Invit publicul pietrean să participe în număr cât mai mare la acest eveniment, pe care eu îl descriu ca pe o emoție de toamnă”, a declarat Dragoș Chitic.
Și pentru ca ediția din acest an a târgului de carte să fie cu adevărat specială, scriitorul Emil Nicolae a propus ca noutate „cartea la minut”. „Vor fi perechi formate din scriitori și artiști care vor produce, în câteva minute, o carte unică, pentru cititori. Asta nu s-a mai întâmplat nicăieri până acum și sper să fie de bun augur la Piatra Neamț”, a spus acesta.

placheta
Și tot din sfera noutăților, pictorul Petru Diaconu a creat o plachetă care va fi înmânată drept premiu pentru editurile și personalitățile participante.

Alex SÎRBU

One thought on “Nemțenii, fruntași la citit: Locul 4 pe țară în statisticile bibliotecilor!

  1. Din cate stiu biblioteca a fost „reabilitata” si sigur are instalatie functionala de incalzire iarna si de aer conditionat, vara. Asta ar putea fi o explicatie a numarului mare al „intrarilor si iesirilor” din biblioteca.Fara nici o urma de cinism. Pe de alta parte suntem, ca judet, pe ultimele locuri, la nivel national, la valoarea salariului mediu. Asta inseamna ca suntem pe loc codas la numarul intrarilor si iesirilor din librarie. Nu trebuie studii aprofundate de sociologie pentru asta. Deci sa nu ne imbatam cu apa chioara! Chiar, a propos de imbatat: la numarul intrarilor si iesirilor di bodega cum stam?

Lasă un răspuns