Nemţenii din străinătate trimit acasă 150 milioane de euro anual

 

În judeţul Neamţ sunt trimişi anual peste 150 de milioane de euro de către nemţenii aflaţi la muncă în străinătate – acesta este rezultatul relevat de interpretarea unei analize a Fundaţiei Lufkin pentru Antreprenoriat şi Migraţie (FLAME).

Analiza respectivă a fost remisă Băncii Naţionale şi din ea rezultă că anual 7 miliarde de euro sunt trimişi în ţară de românii din diaspora. Doar împărţind suma respectivă la numărul de judeţe rezultă o medie matematică de peste 150 de milioane de euro care ajung în Neamţ, dar cum judeţul nostru este fruntaş în topul numeric al celor plecaţi la muncă în străinătate este evident că această sumă poate fi mult mai mare.

“Potenţialui de economisire al românilor din străinătate depăşeşte orice aşteptări, iar preferinţele lor de investiţii se schimbă spre altceva, de la a-ţi face o casă mare cum era până acum spre a investi în bunuri care, în timp să producă valoare”, opinează specialiştii.

Finanţiştii amintesc că România a rămas o oază care încă mai oferă dobânzi pozitive în Europa, acesta fiind un context în care românii din diaspora ar putea fi stimulaţi să facă mai multe plasamente în ţară, mai ales dacă ar exista demersuri coerente pentru susţinerea culturii antreprenoriale.

“Dacă în privinţa remitenţelor estimăm că 7 miliarde de euro se îndreaptă anual către familiile rămase în ţară, în privinţa economiilor şi investiţiilor românilor care lucrează în străinătate credem că este vorba de o sumă mult mai mare: 28 miliarde de euro, care acum nu sunt canalizate spre economia românească, dar ar putea fi atrase. Sunt într-adevăr cifre surprinzătoare”, spune Cristina Dobre, preşedintele Fundaţiei FLAME.

Directorul adjunct al Direcţiei Statistică din BNR, Constantin Chirca, estimează că PIB-ul din 2014 ar fi crescut cu încă 50 miliarde de euro, la 200 miliarde euro, dacă 2,5 milioane de români stabiliţi în străinătate ar fi lucrat în România, în aceleaşi sectoare în care activează acum în afara graniţelor. Aceasta, în condiţiile în care 80% au vârste între 18 şi 45 de ani, fiind deci forţă de muncă activă.

V.N.