Nemţeni, sinistraţi după cutremur! „Rămânem în Italia, în România e mai rău!”

ungureanuObligaţi să părăsească blocul (rămas în picioare dar cu crăpături în ziduri) de către autorităţile italiene şi abia mutaţi într-un camping destinat sinistraţilor, soţii Ungureanu (din Piatra Neamţ) spun că vor rămâne în continuare la muncă în Italia pentru că în România e „bătaie de joc”, „mai rău”, anunţă siteul gazetaromaneasca.com.
Respectivul portal de ştiri este unul de limba română dedicat rezidenţilor din Italia iar articolul referitor la soţii Ungureanu („Români sinistrați după ultimul cutremur din Italia. «Ne-am gândit în primul rând la copii»„) este viral, fiind distribuit pe net chiar şi de Adrian Chifu (nemţeanul care este consilier local în orăşelul italian Verbani).
Articolul surprinde povestea post-cutremur a soţilor Ana-Ramona şi Marius-Constantin care în ciuda coşmarului care a cuprins Italia nu vor să se întoarcă în ţară. Şi nu e vorba de români care ar avea îndeletniciri ciudate ci doi tineri care muncesc pe bune şi au cu ei şi pe cele trei fetiţe (de 7, respectiv 5, respectiv 2 ani) născute în Italia.
Ramona, Marius şi copiii lor locuiau într-un sat de vreo 1500 de locuitori, Pieve Torina, aflat într-o zonă unde mai multe localităţi au fost afectate de seism, anunţă sursa citată.
” Mulți oameni au decis să rămână în apropierea locuințelor, în corturile sau containerele amenajate de Protecția Civilă italiană, dar majoritatea au ales să se mute în hotelurile și campingurile puse la dispoziție de statul italian. Toți cei care au acceptat să plece din localitățile unde casele au fost declarate nelocuibile și-au luat strictul necesar sau, în unele cazuri, doar cu ce aveau pe ei. Jurnaliştii de la siteul menţionat i-au găsit pe nemţeni în La Porto Sant’Elpidio, localitate aflată la circa 50 de Ancona, în campingul La Risacca.

S-au mutat în noua locuință de o săptămână, de când au avut loc câteva mișcări tectonice care au creat daune mari locuinței lor vechi. Blocul în care locuiau a rămas în picioare, „fiind o construcție mai nouă, făcută mai după normele antiseismice”, ne-a spus Marius, dar care s-a crăpat în multe locuri și a fost declarată nelocuibilă, cu risc să se dărâme la cea mai mică mișcare.

Cutremurul de duminică, cel de 6,5 i-a găsit în camping. ”Aici, că suntem într-o locuință sigură, departe de zonele <<roșii>> și am simțit din plin cutremurul, nici nu vreau să îmi închipui ce a fost la noi în localitate”, spunea Marius.

Vecinii lor, italieni, au ales să își improvizeze locuințe temporare în jurul casei. Au amenajat o remorcă de camion sau corturi, dar familia Ungureanu a preferat să plece și să locuiască în camping. Gândul lor a fost în primul rând la cele trei fetițe. ”Primul gând a fost la copii, la ei ne-am gândit imediat după ce am realizat că trebuie să ne părăsim locuința, pentru că a devenit periculoasă. Copiii suferă extrem de mult în asemenea momente, sunt speriați, îi iei din mediul lor, de la cămin sau de la școală, din camerele lor, de lângă prietenii de joacă. Noi le-am spus că ne mutăm într-un loc unde nu sunt cutremure, unde pământul nu se mișcă”, a povestit Ana.

”Sunt foarte încântat că am ales soluția asta. Aici, în acest camping, s-au mutat multe familii din Pieve Torina. S-a reunit. Fetițele noastre și-au regăsit prietenii, se joacă împreună, și impactul psihologic e diferit. Dacă am fi rămas acolo, copiii cel puțin ar fi fost agitați și speriați după experiențele prin care au trecut.” a completat Marius.

ungureanu2

Condițiile din camping sunt foarte bune. Sinistraților li s-au pus la dispoziție case dotate cu toate facilitățile. Familia Ungureanu locuiește într-un bungalow care are 6 paturi, cu ei locuind și un nepot în vârstă de 12 ani. ”Tatăl băiatului a murit, de o boală urâtă, aici, în Italia. Acum stă cu noi, are nevoie de familie”. În afara celor două dormitoare, locuința are o bucătărie și două băi. E curată, are tot mobilierul necesar, inclusiv televizor și mașină de spălat. Mica bucătărie are un aragaz și o chiuvetă, se poate găti, dar deocamdată nu au nevoie. Toți cei care au fost cazați aici primesc mâncare gătită, gratuit. ”Avem trei mese pe zi, mâncarea e foarte bună, înclusiv apă, dulciuri pentru copii. Nu putem să ne plângem de condițiile pe care ni le-au pus la dispoziție autoritățile”, ne-a spus Marius.

”În țară e mai rău”

Marius a povestit şi despre perioada sa în România. În urmă cu șase ani, a decis împreună cu soția să se reîntoarcă în patrie. ”Soția mea a terminat facultatea de litere, ne gândeam că poate să predea la vreo școală. A rămas însărcinată cu cea de-a doua fetiță și am renunțat pentru o perioadă la această idee. Eu m-am apucat de construcții, pe cont propriu, angajasem oameni, dar este imposibil să faci așa ceva în România. Seara, cada devenise patul meu, atât de obosit ajungeam, adormeam în baie. Munceam toată ziua și abia reușeam să îmi plătesc oamenii. Toate economiile din Italia s-au dus pe apa sâmbetei. Motivele sunt multe, ar fi multe de povestit. De la autorități și până la oamenii pe care îi angajezi…dar mai ales mentalitatea, aia trebuie schimbată în România”.

”Nici după cutremurele astea nu plecați în țară?”, l-au întrebat ziariştii…”Nici nu vrem să ne gândim, am încercat și era să o luăm razna…bătaie de joc…taxe absurde…stăm aici, pentru că vrem să dăm un viitor copiilor…vom trece de perioada asta…oricum nu e mai rău ca după experiența din România”.

V.N. / preluare gazetaromaneasca.com

cop-sinistrati

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns