Nemţeanca din Guvern: Şcoala e şi pentru campioni dar şi pentru copiii ţintuiţi în cărucioare de invalizi!

Oana Bulai – singurul nemţean care mai este acum în Guvernul României – explică foarte clar câteva dintre noutăţile aduse de modificările aduse Legii Educaţiei şi scoate în prim-plan legiferarea unor facilităţi în favoarea copiilor cu nevoi speciale.

Dacă viața e uneori nedreaptă, noi nu avem dreptul să fim astfel! Bănuiesc că ați întâlnit cu toții copii care își duc viața într-un cărucior. Pe care părinții îi aduc la școală nu de mână, ci împingând-i din spate. Sau școlari care, ca să ajungă în clasele de la etaj, sunt ajutați de colegii lor sau de profesori.
Legea 38 pe 2019, publicată deja în Monitorul Oficial, completează Legea Educației Naționale și pune  accentul pe reintegrarea în colectivitate a copiilor cu nevoi speciale, dar și pe susținerea financiară a performanțelor școlare”
, explică Bulai în articolul <<Trebuie să avem grijă de toți copiii! Și de campioni, dar și de școlarii cu nevoi speciale!>>, publicat acum o oră pe blogul ei.

Nemţeanca din Guvern punctează puternicul impact psihologic pentru aceşti copii care, prin prevederile precedente, se simţeau discriminaţi şi refuzaţi de colectivitate: „Poate mizele acestor schimbări unora li se vor părea mici; dar eu cred că sunt foarte importante. Până acum, legea stabilea că pentru copiii cu nevoi educaționale speciale sau care nu se pot deplasa, se pot organiza ore pe lângă unitățile de asistență medicală sau acasă.
Dar copiii ar trebui să poată face ore la școală. De aceea, se extinde responsabilitatea școlii și a comunității. Noua lege stabilește că pentru copiii cu dizabilități locomotorii, școlile vor fi dotate cu lifturi, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, orele se vor desfășura la parter.
Practic, arătăm mai multă grijă față de problema reală a copiilor cu cerințe educaționale speciale sau nedeplasabili din motive medicale. Părinții aflați în această situație știu foarte bine ce înseamnă acest lucru.
Cele două măsuri exprimă și aplică, totodată, ideea de solidaritate. Copiii cu dizabilități neuromotorii vor putea învăța printre colegii lor. Este o diferență majoră față de varianta inițială a legii și este o măsură cu puternic impact social și psihologic. Și cu toții vom avea ceva de învățat de aici”.

Bulai punctează şi faptul că bursele care, prin vechea legislaţie SE PUTEAU ACORDA (de merit, de studiu, de ajutor social), acum sunt prevăzute a fi acordate obligatoriu. Adică dispare ambiguitatea iar elevii şi părinţii nu trebie să mai stea cu mâna întinsă la bunăvoinţa cuiva. „E normal să sprijinim performanța școlară a elevilor, și o facem! Dar mai avem o mare răspundere: copiii din familiile cu venituri reduse. Pentru ei sunt bursele de ajutor social. Dincolo de  protecția socială, aici vorbim despre egalitatea de șanse, un principiu în care și eu cred cu tărie!”, spune Bulai.

O altă noutate punctată de fostul administrator public al judeţului Neamţ care acum este Consilier de Stat al Prim-Ministrului României se referă la faptul că din anul şcolar viitor elevii vor studia şi Nutriţia ca oră de educaţie pentru sănătate.

Întreg articolul Oanei Bulai poate fi citit AICI – Trebuie să avem grijă de toți copiii! Și de campioni, dar și de școlarii cu nevoi speciale!

D.V.

 

2 thoughts on “Nemţeanca din Guvern: Şcoala e şi pentru campioni dar şi pentru copiii ţintuiţi în cărucioare de invalizi!

  1. Cu tot respectul, d-na Bulai NU este membra a Guvernului Romaniei!Conform Constitutiei, Art 102, alin (3) „Guvernul este alcătuit din prim-ministru, miniştri şi alţi membri stabiliţi prin lege organică.”Sigur, daca Andrusca a putut fi Ministru al Economiei, nu vad de ce d-na Bulai nu ar putea fi Ministru al Educatiei..

Lasă un răspuns