Nemțeanca din Guvern prezintă VERIGA LIPSĂ DIN SĂNĂTATE: Navigatorul de pacienți pentru suferinzii de cancer!

Dincolo de serviciile medicale propriu-zise asigurate unor pacienți, sistemul public de Sănătate din România duce lipsă de ceea ce unii pacienți au uneori nevoie ca în aceeași măsură ca de diagnostic, tratament etc: îndrumarea pacienților, informarea lor, asigurarea unui suport moral celor care pot rămâne împietriți la aflarea unei vești nedorite, mai ales a unui diagnostic care li se pare grav. O spune Oana Bulai, nemțeanca din Guvernul României (consilier de stat al Primului-Ministru) care într-un articol postat pe blogul personal prezintă această verigă lipsă din sistemul de sănătate, NAVIGATORL DE PACIENȚI.

Este vorba de o meserie care, din 2016 este recunoscută oficial și în România (cod COR 226922).

<<Lupta cu boala este cruntă și nedreaptă.
E nevoie de suport moral, de o mână pe care să o strângi, de un umăr pe care să te sprijini. Și, chiar dacă avem programe naționale pentru maladii și medici foarte buni, mulți spun că din sistemul de Sănătate lipsește, din păcate, ceva: căldura, umanitatea, răbdarea.

Am aflat că sunt locuri în care cineva suplinește aceste nevoi.
În cabinetul meu de la Guvern a intrat, acum câteva zile, acest cineva.
O doamnă care este ceea ce eu numesc „veriga lipsă din Sănătate”. Doamna Victoria Asanache este „navigator de pacienți” pentru cei diagnosticați cu cancer. Ea îi ajută pe bolnavi să deslușească procedura medicală, să găsească medicul potrivit pentru ei, să-și facă analizele gratuite sau le explică, pe limba lor, ce înseamnă diagnosticul de cancer.
Când boala, pe care mulți o traduc „pedeapsă de la Dumnezeu” îi strivește și nu mai văd cale de scăpare, doamna Asanache este licărul lor de speranță. Ajutorul lor, mâna pe care o strâng copleșiți de spaimă>>, spune Oana Bulai.

Dacă în America există navigatori de pacienți de peste 30 de ani și specialiștii recunosc că rolul acestor prelungește durata de viață cu ani buni chiar și pentru bolnavii de cancer, Asocația doamnei respective se laudă deja cu mii de pacienți români îndrumați până acum.

<<În aceste zile, Asociația a depus documentația pentru ca Școala de navigatori să devină parte a sistemului public de Sănătate. Ar fi o urmare firească a demersurilor de până acum.
Pentru că reglementarea este cheia oricărui proces de succes.
Îndrumarea pacientului ar trebui să fie definită cu un domeniu de aplicare clar, care distinge rolul și responsabilitățile navigatorului de cele ale tuturor celorlalți furnizori de servicii din sistemul de Sănătate.

În calitate de consilier de stat al prim-ministrului în domeniul Educației și Sănătății, salut astfel de inițiative. Ne arată că nu ne-am pierdut umanitatea și dorința de a face bine celor din jur>>, mai spune Oana Bulai.

Întreg articolul scris de aceasta pe subiectul respectiv poate fi citit AICI – VERIGA LIPSĂ DIN SĂNĂTATE.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns