Nelu Hongu duce cântecul popular în Ceata Îngerilor

Nelu Hongu – unul din cei mai cunoscuți și îndrăgiți rapsozi populari din istoria județului Neamț – cântă, de astăzi, în Ceata Îngerilor. A decedat dimineață, în urma unui stop cardiac după cum spun surse apropiate de cercul lui de prieteni.

Fost militar de carieră, pensionat cu câțiva ani în urmă, Nelu Hongu a spus de la începutul statutului de pensionar că el nu poate sta acasă doar să aștepte poștașul. Așa că și-a dedicat toți acești ani închinându-i cântecului popular românesc.

A scris versuri, a compus melodii, a organizat sau a prezentat spectacole, a sprijinit activitatea ansamblurilor folclorice de adulți sau de copii dar, peste toate, a urcat pe scenă în sute de spectacole din Neamț și din țară cântând și încântând mii și mii de oameni.

A fost ani de zile și solist al Ansamblului Floricică de la Munte (al Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare) dar mereu făcea mult mai mult decât știau cei din jurul lui. A bătut la pas sate din zona Romanului (unde locuia) dar și cătune de pe Valea Bicazului și de pe Valea Bistriței pentru a scoate la lumină cântece vechi pe care le șlefuia și le reda publicului.

A participat la zeci de emisiuni TV la posturile centrale, a animat sute de spectacole sau de evenimente din Neamț și din Nordul Moldovei (dar și din alte județe). Apropiații îl descriu ca pe un om plin de viață și de energie care știa să molipsească chiar și în momente nu tocmai vesele pe toți cei din jur cu voie bună dar în același timp era și un tip foarte punctual, foarte serios care insista să le transmită mai tinerilor învățăcei adevărate principii de viață nu doar cunoștințele artistice.

„Sunt cutremurată. Nu am cuvinte. Nu a murit un om ci un adevărat fenomen al folclorului nemțean pentru că Nelu Hongu a fost nu doar un model pentru tânăra generație ci un adevărat pilon de sprijin, el era în sine o stare de spirit a folclorului sănătos, curat, autentic. Mi-a fost de atâtea ori aproape cu sfatul și cu implicarea în diverse acțiuni derulate de mine cu copiii de la Floare de Colț încât, acum, fiind la ora de canto popular abia mă abțin să nu mă vadă copiii plângând. Păcat… Îi vom simți lipsa. Sincere condoleanțe familiei iar Nelu Hongu va rămâne mereu în inimile noastre, nimeni și nimic nu-l vor putea înlocui…”, a declarat Georgiana Axinte Șerban, profesorul coordonator al Grupului Floare de Colț.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns