Adevărat SF și thriller politico-administrativ la Roznov unde luni, în ședința de Consiliul Local, mare parte a aleșilor PSD s-au alăturat celor de la PNl și au votat împotriva proiectului de hotărâre care viza organizarea celei de-a 18-a ediții a Festivalului „Datini din străbuni, obicei la oameni buni”. Coincidența se vede din avion: votul consilierilor PSD (cu viceprimarul Constantin Hodor ]n frunte) a fost dat împotriva primarului ales sub sigla PSD, Ionel Ciubotaru la scurt timp după ce Mădălina Ciubotaru (fiica primarului) a demisionat din Consiliul Județean Neamț și și-a anunțat apoi și ralierea la Pro România.
Că, probabil, la PSD Neamț o fi o oarecare neîncredere în Ionel Ciubotaru e posibil. Poate și justificat. Dar de aici și până ca aleșii de pe lista cu Ciubotaru cap-tractor la alegeri să trântească un astfel de proiect (după 17 ediții de succes) e chiar cale lungă. Ca să nu fie vorbe, precizăm că în acest moment nu știm dacă decizia boicotării festivalului de către unii consilieri locali PSD a fost luată la județ sau în Roznov.
Urmîrind firul subiectului, mai punctăm faptul că primarul Ionel Ciubotaru a declarat pentru Vestea că indiferent de conduita viitoare a consilierilor cu care este coleg de partid, FESTIVALUL VA AVEA LOC.
„Sunt mâhnit pentru ce s-a întâmplat astăzi la ședința de CL. Liberalii s-au abținut la mai toate proiectele de hotărâre, sunt în Opoziție, poate e de înțeles cu toate că acest festival e al Roznovenilor, se bucură de el și localnicii, și turiștii și sătenii din alte localități vecine. Dar să voteze împotrivă consilieri care în anii anteriori au votat mereu PENTRU, sincer, nu mi-am închipuit. Și fără niciun argument.
Dar îi anunț pe această cale pe roznoveni că, indiferent dacă domnii consilieri vor reveni la sentimente mai oneste sau nu, acest Festival va avea loc și în acest an. Mai întâi, că așa e firesc, voi convoca o ședință extraordinară unde le voi da ocazia să voteze din nou – așa cum doresc ei – pentru același proiect. Apoi, dacă votul va fi tot unul de respingere – deși este clar că eu nu îmi doresc asta – Festivalul va fi susținut din resurse private. Prieteni ai mei, prieteni ai roznovenilor urmăresc ce se întâmplă și și-au anunțat deja disponibilitatea de a susține ei financiar acest proiect de suflet al comunității în caz că aleșii se vor întoarce iar cu spatele.
Nu, nu e normal ca o administrație eficientă și normală să caute variante la votul negativ al consilierilor. Dar poate așa vor unii, să ajungem să ne împrumutăm noi primarii sau să ne vindem vreun rinichi pentru ca administrația să funcționeze, proiecte absolut corecte să nu mai fie blocate”, a declarat primarul Ionel Ciubotaru.
Festivalul de Datini de la Roznov a fost anunțat pentru data de 26 decembrie (a doua zi de Crăciun), cu începere de la ora 11 (cu tradiționala paradă din fața Primăriei până la scena din Parcul Roznoveanu). Este dacă nu singurul cel puțin primul Festival de iarnă din acest sezon la care participă în Neamt și celebra Ceată a Urșilor de la Asău (Bacău).
E doar unul dintre detaliile din program, ca tot festivalul în sine care îi face pe mulți fii ai satului aflați peste mări și zări ca în această perioadă a anului să vină acasă. An de an, în fața scenei Festivalului a fost un public numeros.
Episodul de azi de la Roznov demonstrează, încă o dată, ipocrizia unor vedete din zona politico-administrativă care spun că „Aici (NR – în instituții) nu facem politică ci doar administrație”. Unul din ansamblurile locale, de tinere talente care ar fi urmat s[ particope era „Mugurașii Roznovenilor” care s-a și lansat la astfel de acțiuni (între timp a ajuns și la emisiunea lui Măruță).
Interesant este că în anii din urmă, pe scenă nu a urcat doar primarul să salute mulțimea ci și unii dintre… consilierii care acum s-au opus:
Dar cel mai contradictoriu vot vine, cu siguranță, de la consilierul local Cristi Bran, coordonatorul unui Ansamblu local axat doar pe obiceiuri de iarnă, Roznovenii. Bran este la primul mandat și a ajuns pe lista de consilieri girată de primarul Ciubotaru tocmai pentru implicarea sa în promovarea tradițiilor. Astfel, în 2014 și 2015, Cristi Bran s-a aflat pe scena Festivalului ca șef al Cetei de urători. În 2016 și 2017 (după ce a fost cooptat în politică chiar de primar și a fost pe poziția a 4-a pe lista PSD pentru alegerile locale), Bran a și votat în CL proiectele referitoare la festivalul de datini. În 2018 a votat împotrivă gest care lasă la latitudinea interpretării fiecăruia echilibrul său în ce privește tradițiile de suflet versus politica.
Cu siguranță că într-o administrație locală se duc și lupte politice. Și e bine, în principiu, să fie și diversitate de păreri și controverse. Însă să votezi strict politic presupune și o argumentare rațională și – de ce nu? – chiar și un calcul politic. A vota ]mpotriva unor proiecte de dezvoltare sau a unor manifestări de suflet ale comunității nu mai este un act de curaj ci unul care poate avea efect de bumerang. Cert este că strategul care i-a învățat pe aleșii PSD de la Roznov să fie, de data asta, Gică Contra nu s-a gândit bine nici la roznoveni, nici măcar la binele aleșilor respectivi ci doar la o meschină răzbunare politică.
Vom reveni.
Daniel Vinca
NB – Vestea rămâne deschisă oricăror opinii ale tuturor taberelor beligerante din acest război cel puin discutabil. Eventualele precizări sau drepturi la replică pot fi remise pe adresa de mail a Redactiei.
Fudulia nu lasă pălăria! Fix ca domnul din poze.
poasăningășidiuncot, pălăriatotoport!
He-he…