„NEAŢA, MAIESTATE!” Remember la vizita în Neamţ a Regelui Mihai, în 1997

În ziua în care Regele Mihai a fost condus pe ultimul drum, mulţi nemţeni îsi amintesc despre vizita despre vizita acestuia în judeţul Neamţ, în anul 1997. De la Cheile Bicazului, Durău, mănăstiri din zona Tărgu Neamţ şi o scurtă oprire şi în orăşelul de sub Cetate – toate au fost consemnate în presa vremii.

Evident că jurnaliştii nemţeni au acordat o atenţie mai mare evenimentului, pagini întregi fiind dedicate vizitei regale. Perla articolelor din presa nemţeană (în sens bun, profesional vorbind) a reprezentat-o cea scrisă de colegul de redacţie de atunci, Dan Barbu (pseudonimul lui Corneliu Calin):

Actualul redactor şef de la Realitatea lucra şi pe atunci în acea echipă şi a făcut echipă cu subsemnatul în cele două zile în care Regele Mihai a fost în Neamţ.

L-am aşteptat în Cheile Bicazului, alături de oficialităţile nemţene şi l-am însoţit pe tot acest traseu. dacă mai ţin bine minte, în prima seară eu am revenit la Piatra Neamţ cu camera foto şi textele noastre iar Jack (cum îl ştie toată lumea pe Corneliu Calin) a rămas peste noapte la mănăstirea unde a fost cazat şi regele.

Ne-am reîntâlnit dimineaţa şi Jack avea deja ştirea care, dacă am fi fost în epoca de azi a internetului, ar fi fost, cu siguranţă, una virală rău de tot…

Tot din experienţele de atunci: l-a un moment dat, „Mobiluţul” (acesta era indicativul de staţie al şoferului din trustul Realitatea – Radio Terra) a insistat să ne punem centurile de siguranţă. Ce-i drept, maşina gonea, în coloana oficială cu o medie de vreo 110 km/h, prin serpentinele din munte. Eu, mirat, am întrebat de ce, că doar Dacia lui (care avea vreo 15 ani dar se ţinea vârtos de BMW/urile din coloană) abia fusese scoasă din service. „Da, dar e în rodaj. Şi am şi un cauciuc mai mic pe dreapta faţă”, mi-a zis Mobiluţul care rămâne astfel unul dintre puţinii şoferi care m-a convins să pun centura de siguranţă.

Daniel Vinca – sursa imagini : arhiva Realitatea

Comentarii Facebook

One thought on “„NEAŢA, MAIESTATE!” Remember la vizita în Neamţ a Regelui Mihai, în 1997

  1. Parca e blestemat acest judet sa aiba conducatori de nivelul lui Lospa-neata majestate.
    De asta suntem sub Vaslui.

Lasă un răspuns