Neamț: Și copiii de 5 ani, obligați să poarte măști în anumite spații deschise! Nu sunt iertați nici astmaticii!

Măsură extremă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț care azi a decis ca de miercuri 5 martie, ]n anumite spații deschise și la unele evenimente (definite foarte vag) toată lumea să poarte mască, inclusiv copiii de peste 5 ani.
Sunt vizate clar târguri, piețe, oboare (deși în Neamț toate oboarele sunt închise), muzee, alte obiective turistice, lăcașuri de cult dar și… „oficierea oricărui tip de eveniment” (o formulare neclară, care lasă loc la interpretări și abuzuri).
Membrii CJSU s-au gândit și la excepții (temperatură și umidate crescute, activități fizice intense) dar au omis să excepteze o categorie de bolnavi care, în marea lor majoritate, nu au cum purta masca: astmaticii, pesoanele cu insuficiență respiratorie sau cu capacitatea pulmonară diminuată (pe care alte CJSU-uri din țară le-au luat în calcul la exceptare).

<<Art. 1. (1) Începând cu data de 05 august 2020, orele 06:00 se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, pe raza judeţului Neamţ, de către toate persoanele cu vârsta peste 5 ani, prezente în spaţiile aglomerate în aer liber, şi anume:
a) pieţe, târguri/oboare (cu caracter periodic sau permanent);
b) la oficierea oricărui tip de eveniment;
c) muzee şi alte obiective turistice;
d) lăcaşuri de cult turistice şi ecumenice.
(2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută>>, precizează Hotărârea CJSU.

Iar cum respectarea aplicării respectivei prevederi va fi făcută de către DSP și angajații MAI (adică Poliție și Jandarmi), este evident că dacă vor aplica această Hotărâre în litera ei, polițiștii și Jandarmii nemțeni vor trebui să amendeze și pe bolnavii care nu pot purta masca exclusiv din motive medicale.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns