Neamț: Instalații pentru irigații – da, apă – ba!

În județul nostru există, potrivit prefectului Niculina Dobrilă, peste 6000 de hectare de teren pe care au fost amenajate instalații destinate irigațiilor. Problema este, însă, faptul că aceste terenuri nu pot fi irigate, din cauză că nu există contracte ferme în acest scop. Și cum seceta își face simțită prezența din ce în ce mai des în Neamț, este lesne de înțeles ce soartă vor avea, în viitor, culturile, din cauza lipsei apei.
Unitatea Neamț a Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare are în administrare o suprafaţă brută amenajată cu lucrări de irigaţii de 6181 ha, distribuite în 7 amenajări:  1304 ha Tupilaţi – Boteşti pe malul stâng al râului Moldova, 523 ha Pildeşti – Cordun pe malul stâng al râului Moldova, 767 ha Feleşti pe malul drept al râului Moldova, 1123 ha Secuieni – Roman pe malul stâng al râului Moldova, 523 ha Horia pe malul stâng al râului Moldova, 895 ha Dămieneşti pe malul stâng al râului Moldova,  1054 ha Racova – Filipeşti  pe malul stâng al râului Moldova.Amenajările nu funcţionează motivat de faptul că, în perimetrele amenajate pentru irigaţii nu sunt constituite  organizaţii şi/sau federaţii de îmbunătăţiri funciare, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, neputând astfel să fie încheiate contracte de livrare a apei pentru irigaţii”, precizează prefectul de Neamț. Soluția ar putea apărea în urma unor noi discuții între Prefectură și primarii din comunele afectate, care să fie, din nou, informați ce pași trebuie să urmeze pentru a putea pune în funcțiune instalațiile pentru irigații.
Consider că ar fi oportun să revenim cu informaţii către autorităţile publice locale, asupra condiţiilor necesare şi cerinţelor legale pentru a beneficia de irigaţii, în scopul de a nu fi nevoiţi să apelăm de fiecare dată la despăgubiri după o secetă prelungităa mai explicat prefectul de Neamț.

Alex SÎRBU