Neamț: 1680 voturi pentru UDMR în județul cu 98 de maghiari declarați! Trădare sau blaturi politice?

0,86 la sută din voturile exprimate, adică 1681 de ștampile aplicate pe buletinul de vot în caseta cu candidații UDMR – acesta este unul din rezultatele care ridică multe semne de întrebare după alegerile europarlamentare din ziua de 26 mai 2019.

Raportat la numărul secțiilor de votare din Neamț, ar fi vorba de o medie de 3 spre 4 voturi în fiecare secție de votare.

Ultimul recennsământ al populației consemna în Neamț 98 de persoane de naționalitate maghiară. Deci nici 100, majoritatea în vârstă. Or mai fi murit unii s-or mai fi mutat alți unguri sau unguroaice, prin căsătorie în acest județ dar de la circa 100 la 1680 e o distanță serioasă. Și nici autocare cu turiști unguri – ar fi trebuit vreo 40 de autocare! – nu au fost semnalate în Neamț, în ziua votării.

„Domnule, în comuna noastră nu trăiește picior de ungur. La secția mea, unde am fost în birou, au fost și voturi suplimentare, dar toti erau români pur sânge. Seara când am numărat voturile, 4 aveau ștampila aplicată regulamentar pe UDMR. Da, UDMR a avut reprezentant în secția de votare, tot un român, venit din altă localitate”, ne-a declarat un membru al biroului unei secții de votare.

A existat cutuma ca UDMR să desemneze în județele une nu are populație din propria etnie, în secțiile de votare, nominalizați de la alte partide, în general de la cele cu care era în alianță la guvernare. Și mai există, cică, această cutumă. Condiția era/este ca românul din secția de votare să voteze el pentru UDMR și să mai aducă câteva voturi…

Chiar și așa, felul în care UDMR a reușit să treacă și de această dată pragul electoral rămâne o mare necunoscută. Toți analiștii apreciau că o prezență mai mare la vot ar pune în dificultate UDMR în condițiile în care acest partid are un electorat fix, deci fără potențial de creștere. UDMR a avut și la alegerile anterioare puțin peste 5 la sută așa că era evident că prezența mai mare de acum ar fi un mare impediment.

Dar nu a fost așa. UDMR a obținut acum mai multe voturi decât la alegerile precedente, adică fix cât avea nevoie să treacă de 5 la sută și pe fondul acestei prezențe scăzute.

Paradoxal, în unele județe cu populație maghiară semnificativă, precum Bihor, Satu Mare, Sălaj, numărul de voturi pentru UDMR a scăzut în comparație cu alegerile parlamentare din 2016, anunță un site central de știri.

Deci UDMR-ului i-a scăzut numărul de voturi în județele cu electorat captiv dar i-a crescut aprecierea în județele unde trăiesc foarte puțin etnici unguri.

Urmăriți cifrele de mai jos:
Europarlamentare 2019: 476.681
Parlamentare 2016 – 440.409
Locale 2016 – 411.823
Europarlamentare 2014 – 350.689
Prezidențiale 2014, turul 1: 329.727

De unde apar aceste creșteri dacă în județele cu populație majoritară sau importantă maghiară le scad voturile celor de la UDMR?
La Neamț, numărul voturilor este de 16 ori mai mare decât numărul etnicilor maghiari auto-declarați la referendum…

 

Daniel VINCA

One thought on “Neamț: 1680 voturi pentru UDMR în județul cu 98 de maghiari declarați! Trădare sau blaturi politice?

  1. Si la europarlamentarele din 2009, cand a iesit deputat european Laszlo Tokes, a fost cam aceeasi situatie!In Neamt, dar si in Suceava, Vaslui, Tokes a luat cam cate 1000 de voturi, desi nici macar ungurii nu l-au votat!

Lasă un răspuns