„Ne anunța patronul: În juma’ de oră vine garda, pe droguri. Să fiți clean!” / Chaplin’s, raiul drogurilor (1)

Vestea va publica un serial („Chaplin’s, raiul drogurilor”) cu mărturii ale unor nemțeni despre ce se întâmpla în respectivul local. Unele din aceste declarații au ajuns la Vestea, în ultimele luni, înainte de descinderea din noaptea de 17/18 aprilie și nu au fost publicate până acum din anumite motive care țin de strategia de documentare (verificare etc).
Alte declarații sunt noi, de după descidendere, rețineri și arestări. Vom publica doar acele dezvăluiri care din punct de vedere jurnalistic se susțin prin verificările și confirmările obținute, direct sau încrucișat.
Astăzi, primul episod:

„Ne anunța patronul: În juma’ de oră vine garda, pe droguri. Să fiți clean!”

Relatările de azi vin de la un tânăr din Piatra Neamț care vorbește în cunoștință de cauză. Luni și luni de zile a făcut parte din „clubul select” al celor care erau clienții casei la Chaplin’s. Și nu doar la un suc sau la o bere ci această sursă consuma, ca și alții clienți ai casei, și substanțe interzise.
Azi vom publica acele fragmente de declarații care răspund la întrebarea legitimă: de ce dacă știa tot târgul ce se întâmplă la Chaplin’s (droguri și funcționare, în pandemie, după orele de închidere legală), localul nu prea era deranjat de Poliția care altfel rupe în razii și amenzi pe alții?

„Am redescoperit acest pub reîntorcându-mă în Piatra Neamț acum câțiva ani. Colegii mei de plăceri interzise, din acel oraș de unde m-am întors, m-au pus la curent: lipește-te de Chaplin’s dacă te întorci la Piatra Neamț, e rai acolo, sunt mulți de-ai noștri cu droguri și protejat locul, e safe”, declară tânărul pe care îl vom numi (evident, cu un pseudonim) Bogdan.

Acesta continuă: „Nu a fost greu să mă lipesc de pub, mai ales că am regăsit aici amici mai vechi. O adevărată comunitate. Un fel de unitate în diversitate, că unii erau pe pastile, alții pe fumat, alții pe prafuri tari. Găseai mereu un sfat, o soluție, cum să cumperi sau chiar de împrumut. La început chiar m-am mirat câtă încredere era așa, unii în alții. Da, eram de diverse vârste, preocupări, joburi. Din politică și administrație? Bineînțeles.
În timp mi-am dat seama și de unde vine încrederea. ne simțeam protejați. De multe ori când au fost razii, și mă refer și la perioada de pandemie, zic de razii anti-drog, noi cei de la Chaplins’s știam. Ne anunța Cristi, patronul: <În juma’ de oră vine garda, pe droguri. Să fiți clean!>. Asta însemna să nu avem în local, jos, droguri asupra noastră, să le ducem la mașini, să le scoatem din pub. M-am nimerit de cel puțin vreo 3 ori când a fost dată alarma și s-a confirmat, chiar au venit razii noaptea și noi eram toți niște preacinstiți consumatori de apă plată și bere. Îți dai seama că apoi, după ce pleca garda, râdeam între noi iar Cristi se împăuna, normal, cum că el e ca un tată pentru noi, are grijă, ne protejează. Când eram așa, anunțați, exista un fel de regulă, să nu anunțăm pe alții care sunt în alte baruri, probabil că asta era înțelegerea lui Cristi cu cine-i dădea pontul, totuși să găsească Poliția ceva, cât de cât, prin alte locuri”.

Informația aceasta dată de Bogdan e confirmată și de alte surse din piață care fac trimitere la multe episoade din ultimii 4-5 ani când la diverse razii, în alte baruri din oraș mai picau câte 2-3 tineri, cu câteva grame în buzunar. și la Chaplin’s nimic-nimic, deși toată lumea știa ce se întâmplă în localul din Precista.

De unde își lua Cristian Dobrea informațiile atât de corecte (referitoare la activitatea Poliției) și până unde mergea protecția asigurată celui arestat și cercetat acum și pentru trafic de droguri de mare risc – în episodul următor!

Daniel VINCA

 

Lasă un răspuns