Născută la Piatra Neamț, candidată la Parlamentul Germaniei! „Iubesc țara asta. Toată lumea are o șansă!”

Ana-Maria Trăsnea s-a mutat la 13 ani din Piatra Neamț la Berlin, în 2007. Ani de zile nu i-a fost deloc ușor, la școală a trecut prin experiențe de bullying și discriminare. Acum candidează pentru parlamentul german. Hotnews i-a dedicat un material de presă, preluând din Deutsche Welle povestea tinerei românce care a ajuns să candizeze pentru Bundestag.

<Ana-Maria Trăsnea este una dintre cele mai remarcabile candidate pentru Bundestag din capitala germană. Are doar 27 de ani, dar este activă în politica comunală de aproape un deceniu. S-a născut în România și a venit la Berlin la 13 ani. Mama ei lucra deja de mai mult timp la un restaurant. La început, Ana-Maria Trăsnea știa doar câteva cuvinte în germană. După un singur an de școală la Berlin a ajuns printre primii din clasă. La școală a trecut și prin experiențe de bullying și agresiuni rasiste. Cu toate acestea, tânăra spune astăzi: „Iubesc Germania. Aici toată lumea are o șansă, indiferent de origine și de condiția socială”>, scrie publicația germană.

<Este povestea unui copil de imigrant dintr-o familie modestă, pentru care, în ciuda multor dificultăți, Germania a putut deveni o nouă patrie. Ana-Maria Trăsnea vrea să contribuie ca politician la dezvoltarea acestei țări. Nu este o poveste obișnuită, dar nici nu mai este una complet exotică. De aceea este și o poveste despre o Germanie nouă, mai deschisă.

Ana-Maria Trăsnea s-a născut în 1994 la Piatra Neamț. Orașul a pierdut, în ultimele decenii, din lipsa perspectivelor economice, aproape 40.000 de locuitori. 
Mama ei a plecat din Piatra Neamț deja în anul 2002, la scurt timp după abrogarea regimului de vize pentru spațiul Schengen. Era divorțată și a găsit, în căutarea unei vieți mai bune pentru ea și cele două fiice, un loc de muncă la Berlin, în gastronomie. Fetele au rămas la Piatra Neamț, îngrijite de o mătușă. Au trăit experiența euro-generației „Singur acasă” timp de cinci ani de zile. Doar în vara anului 2007, Ana-Maria și sora ei s-au putut muta la mama lor la Berlin>, menționează aceeași sursă.

O carieră rezervată în România mai ales piloșilor

Fiică a unei bărmănițe care și-a-luat cu ea, după câțiva ani, ambele fiice în Germania, Ana Maria candidează acum la Parlamentul Germaniei din postura de … angajat al Parlamentului.
Pentru a ajunge la vârsta ei actuală la o asemenea carieră, în România ar fi trebuit să fie (asta e regula, din păcate) pila cuiva. Poate nepoată sau amantă de politician, poate beizadea de prefect, adică să aibă acele ‘calități’ care în această țară netezesc drumul spre o poziție vizibilă în politică sau administrație.
Poate și acesta este unul dintre motivele pentru care, anual, plutoane de tineri absolvenți părăsesc România. Pentru că au impresia că li se fură fix acea șansă de care vorbește Ana Maria în cazul Germaniei.

Alte paragrafe din povestea ei din DW:

<Ana-Maria Trăsnea spune că a câștigat, treptat, respectul celor din jur prin modul deschis în care a vorbit despre rasism și discriminare la școală, „chiar dacă, pentru moment, am fost considerată o pârâcioasă”. În același timp, experiențele ei au sensibilizat-o pentru valori precum egalitatea, toleranța, solidaritatea și dreptatea și au determinat-o să devină reprezentanta elevilor și purtătoarea de cuvânt a școlii. A intrat și în rețeaua germană ‘Școala împotriva rasismului – școala curajoasă’ și a organizat schimburi de experință europene pentru elevi.
A intrat în Partidul Social-Democrat în 2013, tocmai când a dat examenele pentru bacalaureat. În opinia ei, SPD-ul este acel partid din Germania „care luptă cel mai mult ca să ai șansa la o viață demnă și decentă, indiferent de unde și din care categorie socială vii”.
După liceu, s-a înscris la studii culturale la Viadrina din Frankfurt/Odra, o universitate renumită din Germania, dar a lucrat în continuare ca voluntară în domeniul tineretului. Apoi, în 2016, la doar 22 de ani, a fost aleasă ca cea mai tânără deputată a consiliului sectorului Treptow-Köpenick. Mai târziu, a lucrat în echipa ministrei pentru familie, Franziska Giffey. În prezent, face parte din departamentul pentru educație, tineret și familie din Senatul Berlinului. Iar acum candidează pentru parlamentul german – o carieră impresionantă.
În conversația cu DW, Ana-Maria Trăsnea nu folosește cuvântul ‘carieră’ nici măcar o singură dată. Vorbește însă mult despre ambiția ei de a forma și modela țara din punct de vedere politic. Când vorbește despre aceste subiecte, interlocutorii simt că motivația se explică și prin experiențele de viață prin care a trecut ca imigrantă în Germania. Spre deosebire de majoritatea politicienilor tineri germani, ea pare foarte autentică, matură și conectată la realitatea oamenilor>.

<Ana-Maria Trăsnea nu-și ascunde originea română. Pe site-ul ei de campanie scrie deja în propoziția a doua că s-a născut în România. Vorbește germană fără accent și fără erori. Dar când se prezintă cu numele ei, folosește întotdeauna pronunțarea corectă românească.
Este Germania acum, totuși, țara în care se simte acasă? „Da”, răspunde Ana-Maria Trăsnea fără să ezite. „Acum câțiva ani, m-am întors din România, după o călătorie de mai multe săptămâni. Și m-am gândit: Aici în Germania te poți baza pe niște structuri. Aici nu trebuie să dai șpagă când mergi la vreun ghișeu sau când o rudă ajunge la spital. După ce am trecut frontiera și am călcat pe pământ german, am răsuflat ușurată. M-am simţit acasă.”>

V.N.

 

Lasă un răspuns