A.N.I., pentru unii – ciumă, pentru primarul Filip – mumă! O sesizare ZACE de 3 ani de zile!

Ca despre orice instituţie a statului, şi despre A.N.I. se spun vrute şi nevrute. Adevărate sau nu, aluziile despre faptul că unii sunt trataţi mai aspru şi alţii mai cu blândeţe pot fi evaluate de fiecare cum doreşte, însă cazul din acest articol ridică serioase semne de întrebare: o sesizare vizând pe Ioan Filip, primarul comunei Zăneşti nu a fost rezolvată în niciun fel (nici că DA, nici că BA) de… 3 ani de zile, de către inspectorul de integritate căruia i-a fost încredinţat cazul.

Dovada că în ce-l priveşte pe primarul Filip, A.N.I. nu a lucrat la caz sau o fi lucrând când cineva îşi aduce aminte este furnizată chiar de un document al instituţiei. Este vorba de un răspuns tip confirmare de primire primită de un petent care l-a reclamat pe acelaşi Filip la aceeaşi instituţie în martie 2017 şi căruia (oficial, în scris, cu ştampilă) i se spune că va fi analizat cazul şi că oricum alesul respectiv este vizat de un dosar deschis în 2014! Nu, nu e nicio glumă, priviţi mai jos:

Într-adevăr, presa vremii (de acum 3 ani) consemna faptul că o reclamaţie referitoare la mai mulţi aleşi din comuna Zăneşti îl viza şi pe primarul (acelaşi în 2014 ca şi acum) Ioan Filip. Filip era „ochit” atunci de mai multe capete de acuzare care s-ar fi putut înscrie în linia faptelor de incompatibilitate sau de conflict de interese (facturi emise şi încasate de la Primărie de firma familiei în vremea în care acesta era viceprimar, membru în CA-ul şcolii, preşedintele unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară etc). Pe cazuri similare, aceeaşi instituţie s-a pronunţat, în general în câteva luni, maximum un an (iar mulţi dintre cei vizaţi de deciziile ANI au şi pierdut procesele (cu tot cu apel) intentate pentru contestare. Şi ceilalţi aleşi de la Zăneşti vizaţi de reclamaţia din 2014 care făcea referire şi la Filip au fost anchetaţi şi au primit buline (adică soluţii) de la ANI în funcţie de fiecare caz în parte. Surpriză: fix lucrarea care-l vizează pe primar ZACE (pardon, o fi în lucru dar se lucrează cu viteza melcului cu handicap locomotor) de peste 3 ANI DE ZILE!

Gura lumii slobodă şi chiar colegii din sesizarea din 2014 se miră cum de A.N.I. i-a anchetat pe ei pe sistemul „Stejar-Extremă-Urgenţă” şi la Filip… s-au împiedicat. Şi se tot împiedică respectivul inspector de 3 ani de zile de parcă ar merge desculţ, de la Bucureşti până la Neamţ, cale de vreo 330 de kilometri, pe un drum plin cu cioburi de sticlă.

Cum A.N.I. a demonstrat – în activitatea generală – că nu are parti-prix-uri politice, apartenenţa lui Filip la partidul de guvernământ nu ar justifica situaţia specială. Ba, sunt atâţia primari PSD care acuză că au fost trataţi şi ei tot apăsat şi urgent de aceeaşi instituţie. Atunci, ce o fi având cazul lui Filip special? Ignorând relaţiile la care fac referire cârcotaşii, nu rămâne decât varianta că ancheta respectivă de integritate o fi mai complexă decât vreun caz de omor în care cadavrul a fost ars sau distrus cu acid şi atunci s-or fi realizând ceva super-analize, s-o fi lucrând cu probe de ADN. Însă şi în astfel de speţe judiciare, atunci când ai suspectul tot nu durează atât. Ar mai fi o explicaţie posibilă: poate laboratorul sau sursa altor probe din dosar o fi pe Lună sau pe altă planetă din Sistemul Solar şi fix pentru finalizarea acestui caz nu şi-a găsit timp inspectorul de caz.

Lăsând gluma la o parte, ne întrebăm dacă mai este vreun caz în România ultimilor ani în care – nu doar la ANI ci la orice instituţie a statului român – o anchetă administrativă să nu fi fost finalizată în atâta amar de timp.

Vom trimite acest articol (ŞI) la ANI şi, de vom primi vreun răspuns, probabil că vor fi invocate n cauze obiective care să justifice o asemenea tărăgănare evidentă. Şi dincolo de cauze şi para-motive, oricine se poate întreba, parafrazând un cântec la modă: <<Ce are Filip şi nu au ceilalţi?>>. Ne referim la ceilalţi anchetaţi de ANI care nu au avut norocul ca dosarul să nu le fie gata în 3 ANI DE ZILE. Desfăşurat, ar fi vorba de vreo 1200 de zile. Adică şi o literă pe zi dacă ar fi scris inspectorul respectiv, ar fi reuşit să finalizeze raportul respectiv.

Dar nu-i bai! Ce înseamnă 3 ani de zile pentru o instituţie serioasă? Şi Ulise s-a întors casă de la război nu cât ai bate din palme ci în vreo 20 de ani…

Daniel VINCA

2 thoughts on “A.N.I., pentru unii – ciumă, pentru primarul Filip – mumă! O sesizare ZACE de 3 ani de zile!

  1. cred ca sesizarea dvs.a cazut la acelasi inspector pe care l-am sesizat si eu cu o speta in martie 2016.personal am mers la ani si am discutat cu inspectorul in cauza care mi-a promis ca totul se va rezolva cu celeritate.aceasta discutie a avut loc in august 2017.ma gandesc mult ce o f insemnand celeritate.o fi ca la instantele de judecata unde se judeca 2-3 ani cu celeritate.deci sa fim perseverenti ani nu doarme si nu iarta.(mai uita din cand in cand)

  2. ANI=ZERO BARAT,niste slugi penibile care asculta numai de comenzi politice.Oameni de nimic.

    Bineinteles, alaturi de incompetentii corupti de la Parchet/DNA/Tribunal

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.