Muşamalizare penală! Primarul Chitic şi 3 funcţionare cu ştaif, „Omisiunea sesizării” într-un caz flagrant de „Rele Tratamente aplicate minorului”!
„Este un caz penal flagrant, poliţiştii şi procurorul de caz trebuie să se autosesizeze imediat, fără plângere din partea părinţilor, pentru comiterea infracţiunii de OMISIUNEA SESIZĂRII (articolul 265 din Noul Cod Penal) într-un caz flagrant de RELE TRATAMENTE APLICATE MINORULUI (art. 195 NCP). Toate elementele acestei fapte care duc clar spre intenţia de muşamalizare sunt deja făcute publice în articolele apărute marţi. Recitiţi-le. Sunt indicii foarte clare, chiar dovezi!” – acesta a fost mesajul primit marţi seara de la un reputat fost judecător din Neamţ care a cerut să fie nominalizat drept un „suporter al Dreptăţii”.

Cazul, conform primului articol din Vestea (după o investigaţie a concurenţilor de la TVM Neamţ) este acesta: Creșa LAGĂR Piatra Neamț: Copii loviți, înjurați, terorizați, băgați la „carceră”! Probe AUDIO!.

Din punct de vedere juridic, înregistrarea audio prezentată de părinţi coordonatoarei Creşei Precista (Elena Cel Mare) şi informarea făcută apoi ierarhic spre Directoarea Creşei Piatra Neamţ (Ana Maria Rotaru), şefei DAS (Ana Berea) şi primarului municipiului Piatra Neamţ (Dragoş Chitic) conţinea destule indicii care, din punct de vedere al NCP, duc spre suspiciunea comiterii unor fapte penale:

Art. 191 Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, fiind necesare îngrijiri medicale pentru vindecare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate

Art. 195 Relele tratamente aplicate minorului
Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.


Cele 3 funcţionare – Cel Mare, Rotaru şi Berea – au aflat despre maltratarea copiilor de către îngrijitoarea respectivă în ziua de 24 octombrie, când părinţii au mers la Creşa Precista cu proba zdrobitoare, înregistrarea. Primarul Dragoş Chitic a aflat în aceeaşi zi, informat de Ana Berea, după cum susţin nu doar sursele noastre ci chiar şi declaraţia dată de primar şi confirmarea venită, prin canale oficiale, din primărie.

O frază strecurată inteligent în declaraţia primarului – „Sunt in derulare in acest moment trei anchete: una interna, una din partea DGAPSC in urma sesizarii facuta chiar de catre DAS si una derulata de Politia Municipiului Piatra Neamt – ar da de înţeles că funcţionarii municipalităţii, cu primarul în frunte, au fost foarte prompţi în a declanşa propria anchetă dar şi în a sesiza alte instituţii.

Dincolo însă de faptul că DAS (instituţie din subordinea Primăriei) a apelat la DGASPC nu pentru o anchetă propriu-zisă ci, pe un formular obligatoriu „victimă abuz” mai mult pentru consilierea victimei (demers deja încheiat – detalii AICI), mult mai grav – „penal” chiar, cum spun susţinătorii partidelor de dreapta – este (ne)sesizarea Poliţiei.
Pentru că nici primarul şi niciuna dintre cele 3 funcţionare nu a sesizat, DE ÎNDATĂ, aşa cum ar fi trebuit, Poliţia ci cu totul altcineva. Mai jos, un facsimil din articolul din TVM Neamţ care ieri a zdruncinat viesparul din Creşa Piatra Neamţ:

Deci reclamaţia a fost făcută la Poliţie de către tatăl micuţei agresate cu atâta bestialitate după 8 zile din momentul în care el anunţase autorităţile publice locale care au obligat-o rapid pe îngrijitoare să-şi dea demisia şi apoi s-au mulţumit cu un control intern care poate fi interpretat în fel şi chip, inclusiv ca o tentativă de muşamalizare.
Întâmplător sau nu, nici DAS nici Primăria Piatra Neamţ nu au informat opinia publică deloc despre acest caz foarte grav şi, probabil tot ca o coincidenţă, ancheta internă nu este finalizată nici după 12 zile.

„OMISIUNEA SESIZĂRII”, a fost semnalul de alarmă tras de „suporterul Dreptăţii” şi mergem iarăşi la Noul Cod Penal:

Art. 265 Omisiunea sesizării
(1) Funcţionarul care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Când fapta este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.

Cele 3 angajate menţionate la începutul acestui articol ca şi primarul sunt consideraţi juridic, în astfel de cazuri, drept „funcţionari publici” sau sunt asimilaţi cu această calitate.
Deşi alineatul 1 din articolul de mai sus precizează expres „DE ÎNDATĂ”, niciunul dintre ei nu a considerat normal nu doar să anunţe opinia publică, ci nici măcar organelor de urmărire penală.

De ce oare?

„Am văzut că Poliţia Neamţ, într-un punct de vedere comunicat prin presă (N.R. – cel din facsimilul de mai sus) face vorbire doar de infracţiunile de Lovire şi de Purtare Abuzivă. Cu toată consideraţia îi rog pe poliţişti dar şi pe procurorul de caz să nu ignore infracţiunea de RELE TRATAMENTE APLICATE MINORULUI, pentru care există indicii mai mult decât temeinice doar din ceea ce a prezentat presa. Păi dacă în acest caz nu avem RELE TRATAMENTE, când am mai putea avea, când minorul suferă deja o vătămare corporală gravă şi rămâne infirm sau – caz la fel de nedorit de nimeni – la o faptă soldată cu un omor?”, spune acelaşi fost judecător.

Conform acestor informaţii, în acest moment ar exista, pe cale de consecinţă, destule motive pentru ca cei patru funcţionari (sau asimilaţi) să fie cercetaţi penal pentru „omisiunea sesizării”.
Fostul judecător spune că există de asemenea indicii temeinice ca aceleaşi 4 persoane să fie cercetate şi pentru NEGLIJENŢĂ ÎN SERVICIU sau chiar pentru ABUZ ÎN SERVICIU, dar pentru aceste două fapte e nevoie ca părinţei fetiţei să ceară asta în mod expres:

 

Art. 297 Abuzul în serviciu
(1) Fapta persoanei care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta persoanei care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane, ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.
(3) Faptele prevăzute în alin.(1) şi (2) săvârşite de un funcţionar se pedepsesc cu închisoare de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(4) Acţiunea penală pentru faptele prevăzute în alin.(1) şi (2) se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 298 Neglijenţa în serviciu
(1) Încălcarea din culpă, de către un funcţionar, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Evident că cele 4 persoane vor putea arăta cu degetul una spre alta, spunând că şi-au informat superiorii ierarhici administrativ.
Da, dar legea spune „
organe de urmărire penală”.
Sau vor spune că au vrut să se lămurească mai întâi cu propria anchetă administrativă (nefinalizată de 12 zile).
Da, dar legea spune „de îndată”.

Iar faptul că nu doar nu au sesizat instituţiile specializate în anchetă penală ci că subiectul „Creşei-LAGĂR” a fost secretizat şi faţă de opinia publică arată că, sub aspectul imaginii Primăriei şi a instituţiilor subordonate, s-a dorit o MUŞAMALIZARE.
Iar prin prisma lămuririlor generate de sugestia fostului judecător, deja se poate vorbi de o MUŞAMALIZARE PENALĂ!

Şi dincolo de înşiruirea de mai sus, de articole din Codul Penal, e vorba, la urma-urmei, de lovirea şi de insultarea unei fetiţe de doi ani, de către o salariată plătită pentru a o proteja, nu pentru a o agresa. Şi toţi cei 4 şefi ai ei s-au erijat în reprezentanţi ai Justiţiei (pe care erau obligaţi să o anunţe) şi au considerat că o simplă sancţiune administrativă (fie ea şi desfacerea contractului de muncă) este de ajuns.

Doar de ajuns sau cea mai convenabilă pentru tot acest lanţ de şefi ai îngrijitoarei agresive?

Vom reveni.

Daniel VINCA
surse foto: TVM Neamt, zch.ro, facebook


 

 

Comentarii Facebook

One thought on “Muşamalizare penală! Primarul Chitic şi 3 funcţionare cu ştaif, „Omisiunea sesizării” într-un caz flagrant de „Rele Tratamente aplicate minorului”!

  1. Asa cum am mai spus, acum 20-21 de ani, pe cand nepoata mea avea 2 ani si era inscrisa la aceasta cresa, a fost batuta de catre o „doamna” supraveghetor („doamna” Tincuta”). Dupa cat se vede, „naravul” batailor” nu a disparut nici pana acum.

Lasă un răspuns