Mulţumim, Ionel Arsene! / plumbul zilei

„Ce nu te doboară, te întăreşte!”, spune o vorbă veche şi din punctul acesta de vedere, chiar dacă vi se pare ciudat, titlul de mai sus e cât se poate de întemeiat!

Plecăm de la ştirile de aseară, date în exclusivitate de Vestea, cu privire la execuţia de către conducerea PSD Neamţ a lui Alexandru Rotaru, din funcţia de preşedinte TSD Neamţ şi la numirea ca interimar a lui Ciprian Şerban.

Dar facem o scurtă întoarcere în timp, în prima parte a anului trecut când, dintr-o dată, comunicatele de la PSD Neamţ nu mai ajungeau în mailurile de la Vestea. Se supărase Ionel Arsene pe unele articole care nu semănau cu odele scrise de postacii de la partid sau pe articolele redactate – obligatoriu cu „domnul Arsene a făcut şi a dres…” – de unii jurnalişti de casă. Şi ne-a penalizat, aplicând blocada informaţiei dinspre partidul lui (pardon, pe care îl conduce) spre site. Ne-a obligat astfel să dăm şi mai multă atenţie surselor alternative, neoficiale şi – ca să vezi minune! – cititorii Vestea nu au avut de suferit, ba, dimpotrivă! pentru că cei care ne citesc nu sparg calculatorul de nerăbdare să citească comunicate insipide dar ştirile interesante, obţinute pe surse credibile, chiar fac rating. Fără să vrea, la acel moment, preşedintele PSD Neamţ ne-a obligat să fim mai vigilenţi, mai profesionişti şi, astfel, să ne creştem audienţa! Deci… Mulţumim, Ionel Arsene!

Nici nu s-a terminat bine cu blocada de la PSD (aveam şi comunicatele dar şi informaţiile de pe sursele alternative) că am primit un tratament similar de la Prefectură. Cum prefect era atunci Vlad Angheluţă, nu cred că este vreun naiv care să citească aceste rânduri şi să creadă că Arsene era străin întrutotul de semnalul „Niet Vestea” primită dinspre instituţia care reprezintă Guvernul în teritoriu. Ce să facem? Ne-am încruntat, am zâmbit – cât de… naiv (ca să nu folosim alt termen) poate fi un barosan care crede că o astfel de răzbunare e corectă dar şi eficientă? – şi ne-am luat măsurile de rigoare. Evident că, la câteva minute după ce pleca mesajul de la prefectură spre zeci de mailuri (dar nu şi spre Vestea) ajungea şi la redacţie. Şi nu o dată ci de 3-4 ori, ca ne asiguram backup la backup… Fără discuţie că, de asemenea, am dezvoltat în continuare sursele alternative…

Şi pe cazul PSD şi pe cel de la Prefectură (şi pe altele similare, indiferent cine stabileşte blocada şi cui îi este destinată) mai este un avantaj colosal. Creşte credibilitatea publicaţiei boicotate. Cum românul nu iubeşte până la infinit şi înapoi nici instituţiile statului şi nici pe baronii locali, evident că atunci când are un of sau un pont va bate la uşa celui care nu are statutul de ghiocel al şefilor de partide sau instituţii.

Aşa că efectul a fost pozitiv şi pentru eficienţă, şi pentru primirea unor subiecte şi, evident (cam des folosesc cuvântul ăsta) pentru reting. Deci, cum să nu spun iar: Mulţumim, Ionel Arsene!

A venit Ionel Arsene preşedinte la CJ Neamţ. Ar fi fost ciudat să nu ne aplice – cu aceeaşi graţie şi gingăşie, cu acelaşi respect faţă de valorile de transparenţă şi deschidere pentru nemţeni care-l caracterizează – tratamentul binecunoscut. Cum a fost instalată super-specialista în imagine Nicoleta Husaru pe postul de „responsabil mass-media”, cum prima măsură importantă a vizat mailurile trimise la Vestea. Pardon, nu „trimise” ci din acel moment „cenzurate pentru Vestea. Nimic nou pentru noi, eram deja căliţi. Surprinzător a fost doar cum se chinuia biata specialistă să explice că nu este vreun blocaj ci că avem noi probleme la mailuri… Pe bune?!!! Adică după ce a căpătat, prin neoficiala fişă a postului, atribuţia de „coadă de topor”, sărăcuţa de ea încerca să ne spună că iubeşte ramul şi frunza şi nu are nicio treabă cu rumeguşul… În fine, poate vom scrie altă dată despre cum se cred unii „lemn de esenţă” dar ajung „găteje”…

Clar este că după atâtea bucurii pe care ni le-a tot făcut Arsene în ce priveşte comunicarea unor entităţi conduse sau controlate de el (nu ne referim acum şi la altele) ne-a tot călit. Şi dincolo de alte informaţii interesante care ajungeau doar la Vestea – site căruia, în ciuda dorinţei lui, nu a reuşit să-i ataşeze ideea de stigmat ci poate insigna de non-obedienţă – actualul preşedinte al CJ Neamţ a fost unul din principalii contributori la poziţionarea în ochii publicului şi la o imagine favorabilă pentru Vestea. Iar cu acest „boicot informaţional” aplicat de CJ-ul pe care îl conduce (asta nu înseamnă că nu avem relaţii instituţionale corecte cu vicepreşedinţii Asaftei şi Dulamă), parcă ar munci cu râvnă la o şi mai bună audienţă a acestui site.
Mulţumim – pe bune, mulţumim – Ionel Arsene!

Şi am ajuns la ştirile de aseară (de fapt un cupaj pe acelaşi subiect), „Jos Rotaru, sus Şerban, la TSD!”. Recunoaştem că am aflat la vreo jumătate de oră de la terminarea şedinţei. Hmm, ceva nu a funcţionat ca lumea, ar fi trebuit să aflăm din timpul şedinţei. O să luăm măsurile ce se impun! Dar, oricum, am fost primii. Ba, după ce am publicat noi ştirile, în exclusivitate, jurnaliştii de casă ai lui Arsene conspectau la greu Vestea. Nu m-ar mira ca bieţii de ei să fi crezut că informaţia a fost dată chiar de Arsene!!! Nu a fost aşa dar, indirect, a ajuns prima dată la noi pentru că ne-a tot călit, de un an şi jumătate, preşedintele PSD şi CJ!
Aşa că şi pentru informaţia referitoare la rocada de la TSD, ştiţi ce urmează: Mulţumim – chiar sincer – Ionel Arsene!

Şi pentru că în viaţa asta, orice faptă trebuie să aibă, mai devreme sau mai târziu, şi răsplată, nu putem lăsa toate aceste efoturi ale lui Arsene de dezvoltare şi întărire a publicaţiei Vestea chiar nepremiate. Am putea fi chiar acuzaţi – e la modă acum, cu acuzaţiile aduse jurnaliştilor – de primire de foloase necuvenite. Aşa că am decis, ca o minimă recunoaştere a acestui bine făcut de Arsene acestei publicaţii („cu voie, sau fără voie”, după cum spun şi preoţii cu care mai apare în poze) să încercăm să-i întoarcem o umilă recompensă. Astfel că, pentru o perioadă nedeterminată – ţinând cont de faptul că a declarat în atâtea rânduri că este un preşedinte de CJ care pune preţ pe comunicarea şi dialogul cu cetăţenii judeţului – Vestea va da o mână de ajutor, pro bono, la dezvoltarea acestui contact autoritate-cetăţean. Pentru început (dar ne gândim şi la alte variante) vom publica (GRATUIT, cum am spus) o casetă publicitară cu programul de audienţe al preşedintelui CJ.
Mulţumit, Ionel Arsene?

Daniel VINCA

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns