Mugur Cozmanciuc: Lecțiile pandemiei (9), Susținerea antreprenoriatului local / Vestitorii

În starea de urgență am văzut cât de mult au fost îngenuncheate firmele mici și mijlocii de carantină. Micii investitori sunt, de fapt, motorul unei economii locale sănătoase, care menține la nivelul județului locuri de muncă și ajută la circularea locală a banilor.

Măsurile pentru IMM-uri luate de Guvern și-au făcut simțite rezultatele. În luna iunie, județul Neamț a avut 208 înmatriculări de persoane juridice, în creștere față de luna mai. Însă măsurile de stimulare economică de la Guvern nu pot ține la nesfârșit și nu este sănătos pentru nicio economie să primească multă vreme așa-zișii „bani din elicopter”.

Mai degrabă, am regândi pașii pe care trebuie să-i facă un antreprenor atunci când își deschide o firmă: mai puțină birocrație, mai puține plimbări la ghișeu, mai puține aprobări. Dacă potențialul investitor și plătitor de taxe se va simți  împiedicat sau șicanat în demersul său, cum va mai investi în județ?

Mai multe finanțări și granturi din partea administrației locale. Hub-uri și sedii închiriate de municipalități către firmele înființate prin programele naționale pentru start-up-uri. Programe de instruire pentru accesarea fondurilor europene. Sunt doar câteva dintre felurile în care administrația locală poate ajuta antreprenorii în mod direct.

Iar la nivel județean nu numai infrastructura rutieră ajută noile afaceri. Nu putem implementa proiecte menite dezvoltării economice fără o infrastructură de comunicații de date solidă. Cum putem spera să avem turism de calitate, în condițiile în care nu avem acoperire 4G? Nu mai vorbim de soluții de telemedicină sau de mai apropiatul început al școlii online.

Soluțiile se află la îndemâna noastră. Cu puțin efort, administrațiile locale și județene pot asigura un climat oportun dezvoltării mediului de afaceri nemțean. Trebuie doar asigurată deschiderea spre cetățeanul-antreprenor și un flux de lucru în cât mai puțini pași în relația cu primăria și cu Consiliul Județean.

Mugur Cozmanciuc

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns