Mugur Cozmanciuc: Lecțiile pandemiei (8), Reconstrucție și solidaritate / Vestitorii

Planul european de reconstrucție a fost adoptat de către liderii europeni. Deși procesul a durat foarte mult și sumele au fost reduse față de propunerile inițiale, bugetul pentru reconstrucția europeană în urma pandemiei de COVID-19 este o realitate.

Din acești bani, aproape 80 de miliarde de euro sunt destinați României. Avem șansa de a reașeza domenii prioritare pe baze solide, precum educația, sănătatea și administrația publică, investind în digitalizare, în eficiență administrativă și în energie verde.

Ceea ce mă îngrijorează, însă, este una dintre condițiile cu care vin acești bani, și anume posibilitatea unui stat de a bloca finanțarea altuia. Această prevedere poate fi rapid transformată din instrument de control în instrument politic. Nu ar fi prima oară – dacă ne uităm puțin în urmă, Olanda a blocat accesul României la Spațiul Schengen folosind MCV. Iar acum, Olanda face parte dintre cele patru state „frugale”, care au cerut o pondere mai mare a împrumuturilor față de granturi și care au blocat fondul de reconstrucție până în ultimul moment. Așadar, ne putem aștepta la surprize neplăcute.

Însă această atitudine este dăunătoare, atentând chiar la principiile de bază ale Uniunii Europene. În condițiile în care China face eforturi considerabile pentru a prelua asseturi economice din țările Europei, iar Rusia menține o atitudine ostilă față de încercările de asigurare a independenței energetice în spațiul comunitar, o Uniune slăbită nu le va putea face față.

Mai mult decât atât, riscăm să ajungem în situația în care avem „o Uniune cu două viteze”, în care statele puternic dezvoltate vor avea o revenire în V a economiei, în timp ce în Europa de est revenirea va fi mai lentă, lucru care va alimenta grupări și indivizi cu agende vădit eurosceptice, dar și sentimente ostile ale cetățenilor față de UE.

Suntem în fața unei provocări pe care trebuie să o înfruntăm împreună. Orice dezechilibru între state riscă să afecteze construcția europeană iar Brexit-ul trebuie să rămână un element izolat, un exemplu al consecințelor usturătoare pe care le poate avea lipsa solidarității.

Mugur Cozmanciuc

 

Lasă un răspuns