Mugur Cozmanciuc: Lecțiile pandemiei (7): Pericolul nu a trecut / Vestitorii

Bilanțul tragic al zilei de ieri sună așa: 641 de cazuri; 221 de decese; 248 de pacienți internați la ATI. Unele spitale au paturile ATI ocupate în totalitate, s-a intervenit cu unitatea mobilă ATI pentru a prelua cazurile noi.

Suntem aproape de punctul de a invalida tot ce am obținut în cele două luni de carantină. Doctorii sunt suprasolicitați, spitalele se umplu, infectările comunitare cresc, economia nu poate reporni fără a genera un nou val de îmbolnăviri, pierdem vacanțele plătite în avans, statele europene ne izolează sau impun condiții din ce în ce mai grele pentru accesul cetățenilor români.

Este puțin probabil să avem o revenire în V a economiei, adică să ne întoarcem de acolo de unde am plecat, în cazul în care vom avea un al doilea val de COVID-19.

Și mai trist este că avem de-a face și cu un val de rezistență a cetățenilor la recomandările medicilor. Vedem din ce în ce mai mulți coronasceptici, avem cazuri de oameni infectați care se externează la cerere iar apoi revin în spitale, în stare critică, după ce și-au îmbolnăvit familiile.

Ce putem face, toți, pentru a pune frână acestei căderi libere? Pașii rămân aceiași:

  • Purtăm masca în spații publice închise și în cele deschise dacă sunt aglomerate.

  • Păstrăm o distanță de siguranță de doi metri față de ceilalți.

  • Purtăm cu noi soluții dezinfectante și le folosim ori de câte ori avem nevoie – la intrarea și ieșirea din magazine, după ce am atins balustrade, clanțe sau barele de susținere din mijloacele de transport în comun sunt doar trei exemple simple.

  • Ne informăm din surse credibile. Cu cât informația apare pe mai multe canale media respectabile, cu atât este mai verosimilă.

Din nefericire, noul coronavirus afectează nu doar persoanele bătrâne sau pe cele suferind de alte boli, ci și pe cei aparent sănătoși. De aceea, avem responsabilitatea de a păstra sănătatea: în primul rând față de noi înșine, în al doilea rând față de cei dragi nouă și în al treilea rând față de lucrătorii care stau în majoritatea timpului expuși la infecție pentru ca serviciile publice și private să poată funcționa și să ne poată deservi.

Împreună facem România bine!

Mugur Cozmanciuc

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns