Mugur Cozmanciuc: Lecțiile pandemiei (4), Puterea comunității / Vestitorii

Pandemia de COVID-19 ne-a pus în fața unei realități pe care cei mai tineri dintre noi n-am întâlnit-o de-a lungul vieții: distanțarea socială. Paradoxul acesteia vine din necesitatea de a ne separa de cei dragi tocmai pentru a-i proteja. De aceea dramele familiilor care au trecut prin aceste situații sunt cu atât mai dureroase.

Să ne gândim la personalul medical care a trebuit să stea în carantină, lăsându-și familiile să se descurce. Să ne gândim la personalul din magazine, la cei ce lucrează în serviciile de curățenie și salubrizare sau la bătrânii care au rămas închiși în case pentru a-și proteja viețile.

Dincolo de aceste drame, am văzut speranța și puterea comunităților. Dincolo de separarea fizică am văzut apropiere sufletească.

Am văzut oameni care și-au rupt din timpul liber pentru a face cumpărături pentru vecinii lor aflați în categorii de risc. Am văzut tineri care înfruntau iminenta infectare cu o boală prea puțin cunoscută și fără tratament pentru ca bătrânii să aibă cele necesare traiului. Am văzut oameni de afaceri care și-au pus la dispoziție propriile facilități pentru ca cei implicați direct în lupta împotriva noului coronavirus.

Mi-aș dori tare mult să păstrăm aceste obiceiuri și după ce molima va fi trecut. Să realizăm că putem ajunge toți victime ale însingurării. E datoria noastră, a celor tineri, să construim un viitor în care ajutorul către cel de aproape să nu întârzie să apară.

Statul are datoria de a sprijini comunitățile, pentru ca acestea să-și creeze mecanisme de suport social fără ca instituțiile să fie nevoite să intervină de fiecare dată. Dacă vom continua, de fiecare dată, să căutăm sprijinul statului pentru orice situație, vom ajunge iarăși să uităm de semeni, lăsându-i în grija unor instituții care nu mai pot face față și care sunt guvernate de un sistem birocratic obez.

Mecanismele greoaie din instituțiile administrației publice locale și centrale pot fi înlocuite cu succes. O descentralizare sănătoasă înseamnă și mecanisme de răspuns rapid la problemele sociale, care sunt dezvoltate pe specificul local și în care statul poate interveni doar sprijinind comunitățile, nu impunând regulile „de la centru”.

Comunitatea este un organism viu iar oamenii care fac parte din ea sunt capabil să conlucreze pentru a depăși, împreună, problemele de actualitate. Mai mult decât atât, comunitățile pot genera mecanisme de protecție, specificul local jucând un rol esențial în prevederea problemelor ce se pot ivi.

Împreună facem România bine!

Mugur Cozmanciuc

 

Lasă un răspuns