Mugur Cozmanciuc: Lecțiile pandemiei (2), Opoziția ca partener de dialog / Vestitorii

„We’re in this together”, sau „ne afectează pe toți” este una dintre lecțiile pe care am învățat-o din pandemie. Dincolo de cifrele reci comunicate zilnic, am văzut diferite persoane care au fost afectate direct de noul coronavirus: oameni de rând, personal medical, funcționari publici, politicieni sau înalți clerici. Însă din punct de vedere politic suntem tot divizați.

Da, într-un stat există putere și există opoziție. Este firesc ca un program politic să fie preferat celorlalte, iar oamenii care l-au propus să se ocupe de implementarea sa. Însă nu face bine nimănui, în primul rând celor care ne-au acordat încrederea, să fim refractari la opiniile din jurul nostru.

Democrația pe care ne place să spunem că o iubim se bazează pe dialog. Nu este, în niciun caz, o dictatură a majorității, pentru că legile sau hotărârile pe care le dăm nu au efect doar asupra votanților noștri, ci asupra tuturor cetățenilor. Este cazul să fim dispuși la un dialog onest, să ne așezăm la masă purtând asupra noastră nu bâta și invectiva, ci argumentul și bunăvoința. Urii și ermetismului trebuie să i se opună rațiunea și deschiderea. Să dezbatem idei și proiecte în spiritul spuselor lui Ion Rațiu din zorii democrației românești: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”

În principiu, dacă acceptăm că nu suntem ființe perfecte, că suntem supuși greșelii și că suntem oameni, putem accepta și faptul că unele aspecte sau consecințe ale propunerilor noastre ne pot scăpa. Dialogul deschis poate așeza pe fundamente solide un proiect benefic pentru toți. Nu trebuie să ne dăm dreptate unul altuia într-o condescendență păguboasă, ci doar să vorbim, pe rând. Și chiar dacă nu ne vom fi acceptat punctele de vedere în totalitate, să fim dispuși să fim parteneri de dialog.

Părerea mea sinceră este că a venit momentul să depășim abordarea „Ciocu’ mic, că noi suntem la putere”. Și să recunoaștem că această abordare ne-a făcut rău. Să găsim dispoziția necesară de a dialoga sincer unii cu ceilalți și să învățăm unii de la alții.

Mugur COZMANCIUC

One thought on “Mugur Cozmanciuc: Lecțiile pandemiei (2), Opoziția ca partener de dialog / Vestitorii

  1. Foarte frumos spus!Oricum, la Neamt s-a instaurat de mult blatul, lupta politica e doar pentru fraieri!

Lasă un răspuns