Mugur COZMANCIUC: Lecțiile pandemiei (1): Administrația eficientă / Vestitorii

E joi și scoatem la rampă pe cel de al 4-lea Vestitor din acest sezon. Deputatul Mugur Cozmanciuc! Care e și președintele PNL Neamț.
Mugur Cozmanciuc debutează la această rubrică cu un proiect interesant: un serial de analize post-pandemie, primul episod, cel de azi, fiind dedicat Administrației. Un articol interesant care ar trebui citit și de cei care conduc dar și de cei care lucrează în instituții publice deconcentrate, Primării, CJ și să-și pună singuri întrebarea dacă se regăsesc în ceea ce trebuie să devină de acum încolo Administrația.
Reamintim că VESTITORII este practic, rubrica prin care, în fiecare zi a săptămânii, veți putea citi câte un editorial extern (tabletă de autor din afara redacției) scris pe diverse teme: social, educație, cultură, civic etc. Mai puțin veți vedea abordări politice în această rubrică, pentru că unii autori (îi veți descoperi zilnic) au legătură cu această zonă și, evident, de comun acord, am stabilit ca aici să nu aibă abordări politice ci cetățenești. (Red.)

Cele trei luni în care am stat izolați ne-au învățat că am întârziat cu aplicarea unor soluții care ne-ar fi făcut viața mai ușoară. Pe multe dintre acestea le aveam la îndemână de ceva vreme, însă criza ne-a forțat să le implementăm pe repede-înainte.

Pentru a proteja cetățenii de supraexpunerea, în spații aglomerate, la noul coronavirus, statul român a fost pus în situația de a adopta decizii și de a implementa soluții rapid, fără ca acestea să fie testate, corectate și ajustate în așa fel încât totul să funcționeze fără (sau cu cât mai puține) probleme.

Pentru a reașeza administrația publică pe baze solide, pentru ca aceasta să funcționeze în ajutorul cetățeanului, există câteva principii de care ar trebui să ținem cont atunci când demarăm o reformă administrativă:

  • Eficiență: lanțurile decizionale vor trebui scurtate, în așa fel încât rezolvarea unei lucrări să fie un proces rapid. Implicarea resursei umane va trebui limitată la strictul necesar.

  • Predictibilitate: schimbarea legislației și a reglementărilor va trebui făcută având în vedere termene rezonabile de implementare. Modificările aduse de azi pe mâine contribuie la degringoladă și la ineficiență.

  • Digitalizare: administrația publică românească va trebui să adopte soluții IT de ultimă generație pentru eficientizarea proceselor care să scutească cetățeanul de drumuri inutile și funcționarul public de muncă inutilă.

Încercări de digitalizare a administrației publice am putut observa încă de la începutul stării de urgență. Spre exemplu, Ministerul Muncii a pus la dispoziția firmelor și a cetățenilor adrese de email la care aceștia puteau depune dosarele pentru șomaj tehnic.

Cititi si:

Cătălin CHIȚEI: Băi, băiete, băi! / Vestitorii
Florin ZAHARIA: Cu ce ne-am ales după perioada de restricții sau noua relație a omului cu natura / Vestitorii
Ion ASAFTEI: Luptând cu virusul cu săbiile laser ale copilăriei! / Vestitorii

Metoda, deși este una rudimentară, ne-a demonstrat că administrația românească poate renunța la dosarul cu șină în favoarea documentelor digitale și a semnăturii electronice. Însă efortul nu trebuie abandonat odată cu terminarea pandemiei. Măsurile de digitalizare trebuie continuate cu dezvoltarea de platforme dedicate serviciilor publice, interconectarea instituțiilor și implementarea tehnologiilor de inteligență artificială, toate având ca scop limitarea timpului destinat interacțiunilor cu administrația publică și eliminarea birocrației excesive. De asemenea, nu trebuie neglijată nici instruirea funcționarilor în utilizarea acestor noi tehnologii.

Nu în ultimul rând, o administrație eficientă și suplă va putea fi mai transparentă, procesele instituționale greoaie și „plimbatul de hârtii” vor putea fi eliminate iar în acest fel se va putea reclădi relația dintre cetățean și stat pe baze solide.

Mugur Cozmanciuc

Comentarii Facebook

One thought on “Mugur COZMANCIUC: Lecțiile pandemiei (1): Administrația eficientă / Vestitorii

  1. Sa inteleg ca e-mail-ul , scanarea unor documente si semnatura electronica reprezinta „tehnologii noi”, pentru functionarimea din Romania?!Domnul Cozmaniciuc are dreptate, trebuie facut ceva pentru eficientizarea si informatizarea admnistratiei, insa asta nu se va intampla fara o vointa politica de fier!Birocratii se vor opune din toate puterile informatizarii, fiindca asta va insemna, pe de o parte, pierderea privilegiilor „de ghiseu”, iar pe termen mediu , chiar reducerea personalului…Nici politicienii nu prea doresc informatizarea, fiindca asta inseamna si posibila concediere a unui numar important de rude, cumetri, fini, nasi, neveste si amante…Domnule Cozmanciuc , nu pot decat sa va urez succes in demersul d-vs anti-birocratic!

Lasă un răspuns