Mugur Cozmanciuc: Din nou despre dezvoltarea rurală / Vestitorii

Un miliard de euro pentru extinderea rețelei de gaze naturale la sate. Este de ajuns pentru ca satul românesc să fie o zonă destul de ofertantă pentru tineri? Nu! Dar cu siguranță este un pas mare spre acest lucru.

Dezvoltarea rurală este una dintre pietrele de moară ale fiecărei guvernări. După cum spuneam și într-un alt editorial, depopularea satelor și exodul tinerilor spre urban le transformă în zone îmbătrânite.

Accesul la infrastructurile de transport, educație, comunicații și sănătate sunt principalele măsuri care pot revitaliza satul românesc. Atunci când indicele de bunăstare se îmbunătățește, poți începe să speri că o parte din tineri vor lua în considerare întoarcerea la sat după terminarea studiilor.

Și aici nu este vorba despre localitățile-satelit sau „dormitor”, în care o bună parte din populație alege să-și stabilească reședința pentru a lucra în oraș. Vorbim de acele sate aflate la o distanță considerabilă de centrele urbane. Și cetățenii de aici plătesc taxe și impozite, deci trebuie să beneficieze și ei de măsuri destinate unei vieți mai bune.

Pe lângă dezvoltarea infrastructurii, o altă măsură care ar putea ajuta satul o reprezintă stimulentele destinate tinerilor care doresc să își deschidă o afacere în mediul rural. Un drum bun, accesul la internet și o scutire de impozit poate face minuni. O firmă poate susține câteva locuri de muncă, iar astfel banii rămân să circule în zonă. Taxele colectate vor putea fi folosite la dezvoltarea comunității: o rețea de apă, o platformă de gunoi, o școală renovată. Ne trebuie voință.

Cred cu tărie că satul românesc poate fi revitalizat. Este nevoie de puțină atenție și o direcționare mai atentă a fondurilor spre zona rurală.

Mugur Cozmanciuc

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns