Moțiune împotriva „Ministrului Foișor”: Ca românii să trăiască, Vlad Voiculescu trebuie să plece!

PSD depune la Senat o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. În document social-democrații invocă 10 dovezi ale managementului prost din sănătate.

„Ca românii să trăiască, Vlad Voiculescu trebuie să plece!

Evoluțiile dramatice din ultimele săptămâni privind pandemia COVID19 din România au culminat cu depășirea capacității de spitalizare în secțiile ATI, a capacității de furnizare de oxigen către spitalele care tratează pacienții COVID și cu alte patologii.

Lipsa măsurilor de sănătate publică a generat pierderea controlului pandemiei în Romania, atingând apogeul cu situația dramatică de la Spitalul Foișor, care a demonstrat că viața și siguranța pacienților nu contează deloc pentru ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Este greu de înțeles atât de mult haos, atât de puțină empatie și de respect pentru omul bolnav, de orice boală, nu doar de Covid !

10 dovezi ale managementului său dezastruos, care au făcut ca România să înregistreze un bilanț dramatic: 1 milion de oameni infectați COVID19, 25.000 de morți, depășirea capacitații de spitalizare în ATI sau revolta populației privind măsurile aberante și contradictorii referitoare la controlul pandemiei.

1. Evacuarea intempestivă a spitalului Foișor, noaptea, care a pus în pericol direct viața și siguranța pacienților, unii abia ieșiți din sala de operație. Nu există nicio justificare pentru ca o astfel de operațiune să nu fie pregătită din timp și executată uman, civilizat, dacă chiar era necesară!

2. Eșecul grav în privința creșterii numărului de paturi ATI, dar și în privința reorganizării sistemul de acordare a asistenței medicale pentru pacienții COVID19. Deși știa bine că este mare nevoie – avea toate datele/prognozele necesare – ministrul Vlad Voiculescu s-a dovedit incapabil să crească capacitatea de răspuns a sistemul medical românesc. Mai mult, a ținut în stare de nefuncționare spitalele modulare dedicate COVID (Pipera, Bacău și Lețcani) și a menținut separarea spitalelor în COVID și non-COVID, deși toată Europa a renunțat demult la această împărțire.

3. Incapacitatea realizării unui program de testare care să asigure informațiile corecte privind evoluția pandemiei și care să facă posibile intervențiile de sănătate publică.

• Acces redus la testare și prelevarea probelor, neimplicarea în procesul de testare a medicilor de familie;

• Utilizarea redusă a testelor rapide, 10000/zi din 3 milioane disponibile;

• România e singura țară din UE unde numărul de cazuri raportate scade, în timp ce spitalele și secțiile ATI pentru pacienții COVID19 devin neîncăpătoare.

• Lipsa implementării testării in scoli, neasumarea oricărei responsabilități, blocarea și nesprijinirea Ministerului Educației pentru reluarea activităților educaționale.

4. Încurajarea accesării ilegale a platformei informatice a Registrului Electronic Național de Vaccinare de către un consilier ”onorific” al Ministrului Sănătății și divulgarea de informații neautorizate.

5. Încercarea de a bloca vaccinarea împotriva COVID19 prin neplata/întârzierea plății personalului medical implicat în vaccinare.

6. Scandalul legat de ordinul de ministru privind înmormântările celor decedați de COVID; aruncați goi, precum animalele, în saci de plastic, sigilați, fără slujbe în biserică, fără umanitate și demnitate.

7. Încercarea de a subordona politic INSP, prin abuz în funcție, care a generat emiterea de ordine de ministru care modifică condițiile de ocupare a postului de Director General și modul de constituire a comisiei de concurs pentru impunerea unui consilier personal a lui Vlad Voiculescu.

8. Inexistența unui plan coerent privind accesul la tratament și intervenții chirurgicale al pacienților cu alte patologii, multe dintre ele cronice. O politică nefastă care condamnă cu cinism mii de oameni la moarte înainte de vreme!

9. Incendiul de la Institutul Matei Balș. Nici acum, după aproape 2 luni și jumătate, de la tragedia în care și-au pierdut viața 24 de bolnavi COVID, arși de vii ori intoxicați cu fum, nu există un raport oficial. Deși el a fost promis public de către ministrul Voiculescu. Unde sunt măsurile de prevenire sistematică a incendiilor în secțiile care utilizează oxigen pentru pacienți?

10. Încălcarea repetată a regulilor de combatere a pandemiei impuse populației. Ministrul Sănătății este un exemplu de nerespectare a măsurilor de sănătate publică, dovedind iresponsabilitate, lipsă de asumare și alimentând neîncrederea populației în sistemul de sănătate.

Pe scurt, Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu nu știe, nu poate și nu trebuie să mai rămână în funcție! A dovedit cu vârf și îndesat că NU este DELOC omul potrivit pentru a conduce cel mai important domeniu – cel al Sănătății – în această criză medicală fără precedent provocată de pandemia SARS COV 2. Nu știe ce se întâmplă în minister, nu înțelege domeniul pe care-l conduce, se ceartă cu toată lumea, adâncește neîncrederea publică, provoacă doar confuzie și nu respectă regulile obligatorii pentru ceilalți.

Vlad Voiculescu a ajuns să reprezinte un pericol public pentru viața, nu doar pentru sănătatea românilor. Și de aceea trebuie să plece urgent!”, se arată în moțiunea celor de la PSD.

V.N.

Lasă un răspuns