Morții au semnat pentru susținerea candidaților! Parchetul și prima instanță confirmă, după 5 ani, un grav atac la esența alegerilor libere

La Neamț, morții semnează tabele de susținere a candidaților – o confirmă atât Parchetul cât și Justiția, printr-o sentință pronunțată acum câteva zile de prima instanță (deci cu drept de apel), rechizitoriul și sentința confirmând acuzația de UZ DE FALS pentru doi candidați PSD din comuna Ruginoasa-Neamț.
Sentința judecătoriei Roman condamnă la câte 9 luni de închisoare cu suspendare pe Pruncu Neculai și Berbecaru Gheorghe pentru fapte comise în 2016.

Din cuprinsul aceleeași minute de ședință, aflăm și ce documente au constituit obiectul UZULUI DE FALS, documente care acum sunt anulate:
Deci saga acestui dosar a plecat din mai 2016 când listele de susținători pentru candidatul PSD la funcția de primar și pentru lista PSD pentru consilieri erau – după cum scria Vestea încă de acum 5 ani – burdusite cu nume dubioase: persoane decedate, persoane care figurau cu seria și numărul cărților de identitate vechi (între timp le schimbaseră), persoane aflate în străinătate și care se aflau în imposibilitatea de a semna fizic pe acele tabele, persoane care declarau că nu au semnat pentru candidații PSD.

Deși reclamația din 2016 depusă de un alt competitor politic era pentru FALS și UZ DE FALS (logica spune că un UZ DE FALS poate fi comis numai dacă există un FALS), Parchetul Roman a trimis cazul în judecată, după circa 4 ani și jumătate (mai 2016-octombrie 2020) și abia după ce au existat și hotărâri ale instanței care obligau Parchetul să termine cercetările, doar pentru UZ DE FALS. Infracțiunea de FALS a fost disjunsă, cu argumentul că trebuie continuate cercetările pentru că nu au fost identificați încă autorii faptelor (deși tabelele respective sunt confirmate pentru veridicitate, prin semnătură, chiar de … Berbecaru și Pruncu).
Mai mult, și condamnarea pentru UZ DE FALS și desființarea înscrisurilor vizează doar partea cu susținătorii decedați deși este evident că un susținător asumat nu-și dă datele buletinului vechi (și au fost zeci) sau că nu poate semna la Ruginoasa un cetățean aflat în Italia, sau în Franța sau în orice altă țară de pe glob.Au fost sute de persoane audiate în acest caz (care au declarat că nu au semnat ei sau rudele lor), au fost expertize grafologice care au stabilit că „nu se poate spune că semnătura aparține persoanei menționate) dar, cu toate astea, Parchetul și Instanța nu s-au pronunțat și pe aceste cazuri. Oare pentru că ar fi devenit evident că niște aleși locali au ajuns prin fraudă în CL și au încasat indemnizații care ar fi devenit prejudicii și au votat hotărâri importante pentru comunitate în condițiile în care anularea mai multor semnături ducea acele tabele sub pragul minim permis de lege?

În 2016, Pruncu a candidat pentru funcția de primar (a pierdut) și PSD Ruginoasa a intrat în CL cu doi membri. Pruncu s-a retras si din CL, au rămas 4 ani consilieri (cu tabele de susținători decedați etc) Berbecaru și un alt social-democrat.

În 2020, înainte ca dosarul să fie trimis (Slavă Domnului!) de Parchet în instanță, iar a candidat Pruncu (deși avea deja calitatea de INCULPAT într-un dosar al Parchetului) la Primărie, iar a pierdut și, din nou, PSD a intrat cu doi membri în CL (Pruncu și alt coleg, între timp Berbecaru nu mai e agreat).

Dincolo de semnele de întrebare legitime pe care le ridică ancheta și procesul (parcă „mămoase” pentru inculpați), reținem minunea că totuși, în fața evidențelor, Justiția a confirmat fie și măcar acest detaliu (față de tot ce e în dosar și în situația reală): candidații PSD de la Ruginoasa-Neamț au avut susținerea, în listele semnate de cetățeni, a unor morți (unii decedați chiar de 10-15 ani, dezgropați deja la 7 ani, după tradiție)!

Reamimtim că tabelele cu listele de susținători sunt un pas important în mecanismul alegerilor libere, partidele mici plângându-se de pragul minim prea ridicat al numărului de semnături, considerat un subterfugiu discriminatoriu folosit de partidele mari, aflate la putere, pentru a-și prezerva accesul la butoane. Dincolo de latura administrativă și penală a acestui caz (reamimtim, infracțiunea de FALS este disjunsă și este cercetată în continuare) nu este de neglijat cea morală și civică: cu intenție vădită, inculpații Pruncu și Berbecaru au folosit tabele pe care știau să sunt semnături false (contrasemnate și validate chiar de ei), adică au atentat conștient la temelia democrației, la ideea de alegeri libere.
Și, după cum apare în rechizitoriu (unde sunt alte detalii interesante), Pruncu și Berbecaru nu au scuza că nu ar fi știut că pe listele lor au semnat și morții pentru că, după cum declară victimele unora dintre cei decedați… politicienii-inculpați participaseră chiar și la slujbele de priveghi, în unele cazuri!
Incredibil dar adevărat!
Vom reveni.

Daniel VINCA

Lasă un răspuns