Monitorul: DEZVĂLUIRI! Spitalul Judeţean Neamţ – Directorul demisionar rupe tăcerea!

Dr. Cristina Gavriloiu, managerul demisionar al Spitalului Județean Neamț dezvăluie un lung șir de nereguli din unitatea medicală. Într-o declarație publicată de Monitorul de Neamț (preluată de Vestea, integral, cu acordul colegilor de la publicația respectivă), dr. Gavriloiu face un rezumat al acestor situații ciudate sau evident nelegale.
De fapt, după cum spune demisionara, acestea au fost motivele care au dus la decizia ei de a nu mai gira, prin prezența în echipa de conducere, astfel de nereguli cum ar fi: materiale şi echipamente medicale achiziţionate în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale (!); șefi de secție rămași în funcție deși contractele le-au expirat (!); medici care fac gărzi pe specialități pe care nu sunt pregătiți (!), situație ce excede și asigurării de malpraxix; angajați detașați de pe o secție pe alta fără documente legale în spate (!), etc.

 

Vă prezentăm în continuare declaraţia completă dată pentru Monitorul de Neamț de dr. Cristina Gavriloiu:

“Întrucît gestul meu de a demisiona a fost dus în sfera politicului, mă văd nevoită să fac unele precizări cu privire la ceea ce înseamnă în accepţiunea mea noţiunea de politici de personal, de achiziţii şi transparenţă managerială. Vreau să se înţeleagă foarte clar că poziţia mea în echipa de conducere a SJU Piatra Neamţ nu a fost aceea de organ de cercetare judiciară şi scopul meu nu a fost nici pe departe acela de a căuta şi a vîna greşeli sau potenţiale activităţi şi practici ilegale.

Intenţia mea a rămas cea declarată iniţial, odată cu numirea mea, şi, anume, de a depune toate diligenţele pentru îmbunătăţirea actului medical în ansamblu, în vederea creşterii gradului de încredere a populaţiei în instituţia noastră. Prin politici de personal, achiziţii şi tranparenţă managerială, nu ar trebui să se înţeleagă strict angajarea unor persoane cu sau fără concurs, cu sau fără competenţe, achiziţii curente de medicamente şi materiale sanitare, ci ar trebui extinsă plaja de abordare.

Consider că priorităţile echipei de conducere ar trebui să fie îndreptate şi înspre gestionarea judicioasă a resursei umane deja existente, îmbunătăţirea calităţii şi condiţiilor de muncă pentru personalul angajat, siguranţa şi securitatea locului de muncă şi, nu în ultimul rînd, asigurarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către toţi angajaţii SJU. Ce vreau să spun cu aceasta ar fi că nu ar trebui să mai existe situaţii de genul:

– cadre medicale cu studii medii şi personal auxiliar detaşate pe alte secţii/compartimente să fie obligate să-şi desfăşoare activitatea în lipsa unui act adiţional la contractul individual de muncă, ce ar trebui să certifice aceste situaţii, persoane care, ulterior, să fie nevoite să facă numeroase demersuri către conducerea instituţiei pentru obţinerea drepturilor salariale de care în mod legal şi firesc ar trebui să beneficieze.

– medici, şi nu puţini, să fie nevoiţi să efectueze servicii pe alte linii de gardă, în specialităţi incompatibile cu competenţele lor profesionale, cu încălcarea ordinului MS 870/2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în instituţiile publice, acestora încălcîndu-li-se practic dreptul la siguranţa şi securitatea muncii, expunîndu-i la practici medicale care nu fac obiectul asigurărilor  de malpraxis.

– personal nemedical cu atribuţii de şef de secţie, care coordonează şi girează activitatea medicală, fără a avea nici urmă de competenţă în acest sens.

– şefi de secţie cu contracte de management expirate şi a căror valabilitate nu este prelungită.

– modificări ale organigramei spitalului prin transformarea gradaţiilor  posturilor vacante la solicitarea potenţialilor candidaţi pentru acestea.

– achiziţionarea de servicii medicale prin încheierea de contracte de colaborare cu medici din alte centre la preţuri nefundamentate, în condiţiile în care aceste servicii ar putea fi prestate în parte şi de medicii angajaţi ai SJU cărora, în mod arbitrar, nu li s-a oferit această posibilitate.

– referate pentru achiziţionarea de materiale şi echipamente sanitare în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale, fără a exista o fundamentare a acestora.

– nerespectarea deciziei Comitetului Director prin omiterea cu bună ştiinţă a publicării pe site-ul SJU Piatra Neamţ a tuturor achiziţiilor publice, deşi există legislaţie în vigoare care impune acest lucru.

Acestea ar fi o parte din lucrurile care ar fi trebuit să ne intereseze.

Toate cele arătate mai sus au fost discutate cu managerul instituţiei şi directorul de îngrijiri, încercînd să îi cooptez în soluţionarea acestor situaţii, dar, după cum s-a văzut, existînd o mare reticenţă la schimbare, finalul colaborării noastre a fost inevitabil”.


Toate cele de mai sus, nu sunt, în esență, noutăți. Presa locală a tot scris despre astfel de nereguli, pacienții au tot spus că ei aduc medicamente de acasă în timp ce aud despre consumuri uriașe în acte, salariații au tot acuzat un sistem bazat pe găști și interese, despre filiere de angajări de pile și rubedenii au auzit și copiii de grădiniță.
Ce e nou este că aceste adevăruri sunt acum spuse, extrem de tranșant, de cineva care a fost acolo pe o funcție în care a fost numită de Ministrul Tătaru (când Spitalul a fost în subordinea Ministerului Sănătății) și păstrată în același post când unitatea sanitară a revenit în subordinea CJ (cînd au fost revocați 3 din 4 directori, mai puțin chiar această directoare medicală). Altfel spus, pentru funcția respectivă, dr. Gavriloiu a fost preferată de liberali și girată și de social-democrați.

Numai instituțiile statului, care ar trebui să facă lumină la spital nu par preocupate de acuzele aduse în ultimii ani de pacienți/angajați sau de aceste dezvăluiri foarte serioase ale unui fost membru al Comitetului Director.
De ce oare?

Daniel VINCA
NB – declarația dr. Gavriloiu a fost preluată din Monitorul de Neamț cu acordul publicației respective.

Comentarii Facebook

One thought on “Monitorul: DEZVĂLUIRI! Spitalul Judeţean Neamţ – Directorul demisionar rupe tăcerea!

  1. Cand il vad pe sclavul ala al lui Arsene care scrie in siteul lui de doi lei ca in Scanteia imi dau seama de ce trebuie sa votam toti: Jos Arsene, Jos PSD!

Lasă un răspuns