Molar de mamut vechi de 10.000 de ani, descoperit la Borlești-Neamț! Are 28 de centimetri…

Un molar de mamut – vechi de peste 10.000 de ani și având o lungime de 28 de centimetri – a fost descoperit în comuna nemțeană Borlești și recuperat de polițiștii din Neamț, anunță IPJ Neamț.
Descoperit accidental în luna 2018, în albia pârâului Nechit de un bărbat, molarul a fost dăruit unei femei și abia azi a ajuns în custodia statului, după ce lunide zile polițiștii au încercat să ajungă la deținător, după ce în mai 2022 apăruse un anunț pe un site.

„În cursul lunii mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Neamț, s-au sesizat cu privire la faptul că, pe o platformă de vânzare on-line a fost postat, pentru scurt timp, un anunț de vânzare a unui molar de mamut.
La data de 2 noiembrie a.c., activitățile de cercetare și documentare desfășurate de polițiștii de investigații criminale au condus la identificarea persoanei în cauză, o femeie de 55 de ani, din Borlești.
Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit că, bunul fosil ar fi fost descoperit întâmplător, în anul 2018, în albia râului Nechit, în localitatea Borlești, de către un bărbat, din aceeași localitate, în prezent decedat.
Acesta l-ar fi oferit în dar femeii de 55 de ani, care l-ar fi păstrat ca piatră decorativă, necunoscând valoarea și proveniența acestuia.
Molarul de mamut, estimat la o vechime de aproximativ 10.000 de ani, a fost ridicat de organele de politie și în perioada următoare va fi predat unei instituții specializata a statului, conform dispozițiilor legale”, anunță Poliția Neamț.

IPJ Neamț îi sfătuiește pe cetățeni ca în cazul unor descoperiri similare să procedeze la pedarea bunurilor către stat, urmând a primi recompensa de 30% din valoarea expertizată a artefactului.

„Potrivit articolului 49, din Legea 182 din 2000privind protejarea patrimoniului cultural național mobil persoanele fizice care au descoperit în mod întâmplător bunuri din categoria bunurilor culturale, paleontologice și arheologice sunt obligate să le predea autorităților statului, în termen de 72 de ore de la descoperire.
Autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat, în condițiile prevăzute mai sus bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei, iar în cazul descoperirii unor bunuri culturale de valoare excepțională se poate acorda și o bonificație suplimentară de până la 15% din valoarea bunului”.

D.V.