„Mojoritatea Chitic”, înfrângere cruntă în Consiliul Local Piatra Neamţ

Majoritatea pe care se bazează primarul Dragoş Chitic în Consiliul Local Piatra Neamţ (PNL plus PMP) a suferit astăzi o înfrângere zdrobitoare în Consiliul Local, părăsirea sălii de şedinţe de către aleşii locali PSD combinată cu abţinerea la vot a unui consilier ALDE şi absenţa unui PMP-ist ducând la blocarea a două proiecte prin care majorau tarifele pentru salubritate.

Încă de la începutul şedinţei, consilierul PSD Victor Marghidan a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor 2 şi 3, acuzând că majorările de tarif la care obligă legea ar fi umflate de anumite calcule prin care operatorii de salubritate vor să-şi crească încasările. Răspunsurile date de primarul Dragoş Chitic şi de viceprimarul Bogdan Gavrilescu nu i-au convins pe social-democraţi care, ca protest suprem, s-au ridicat şi au părăsit şedinţa.

În şedinţă au rămas 12 consilieri (din numărul total de aleşi de 25), suficienţi cât să fie cvorum. Numai că deşi PNL şi PMP au împreună 12 aleşi, doar 11 erau prezenţi azi din această majoritate, al 12-lea fiind Adrian Grigora Grigoraş de la ALDE. Grigoraş a votat toate celelalte proiecte de pe ordinea de zi, mai puţin pe cele două contestate şi de PSD-işti. Şi cum la proiectele respective era necesară majoritatea calificată (raportată la numărul total de aleşi locali), hotărârile au rămas în stadiul de proiect, adică au picat la vot.

Episodul acesta este încă o dovadă a lipsei de maturitate politică în ceea ce îi priveşte pe politicienii nemţeni. Dincolo de principiul „politica este arta negocierii”, cu atât mai mult cu cât atunci când e vorba de majorităţi ultra-fragile (cum e şi la CL Piatra Neamţ dar şi la CJ), negocierile anterioare şedinţelor dintre liderii grupurilor politice sunt nu doar indicate ci chiar obligatorii. Dar în ţara în care s-a patentat replica „Ciocul mic, că acum suntem noi la Putere!”, respectarea Opoziţiei, invitarea la consultări anterioare stabilirii unui proiect sau a votului sunt simple deziderate lăsate mai mereu prin broşuri… Cu atât mai mult într-o Primărie unde „broşura” şi „pliantul” sunt considerate, în continuare, principalele activităţi culturale care pot fi finanţate cu bani de la bugetul local (subiect asupra căruia vom reveni) când e vorba de acţiuni organizate de ONG-uri, adică fix de cei care se dau „societatea civilă” care ar trebui să schimbe în bine inclusiv componenta politică.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns