Model de bune practici pentru preoții și stareții din Neamț: raport financiar către enoriași!

În vremuri în care este la modă ca orice hater de pe net să înjure el un pic pe preoții sau călugării ortodocși (musai cu poze cu un „burtos” cu cruce mare pe piept), Biserica Ortodoxă face eforturi, la rândul ei, de a fi percepută ca fiind mai puțin conservatoare decât zic adversarii că e, deși, prin definiție, orice Biserică are o doză intrinsecă de conservatorism.

În această dispută pro și contra Biserica Ortodoxă își fac loc decizii sau propuneri care chiar sună interesant și ar mai tăia uneori din ceea ce pare a fi ușa de fier dintre slujitorii Domnului și enoriași. Cum ar fi, de exemplu, câteva din ideile unui stareț al unei Mănăstiri din Bucovina care, înainte de a se dedica slujirii Domnului, a luat o licență de inginer constructor de nave și a profesat ca profesor de matematică. Poate nu ar dăuna deloc ca astfel de propuneri să fie analizate și de preoții sau stareții mănăstilor din Neamț.

Astfel, părintele Nectarie, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei crede că ar fi nimerit ca el și ceilalți slujitori ai Domnului care conduc lăcașuri de cult, la sfârşit de an fiscal să dea rapoarte scrise enoriaşilor în privinţa cheltuirii banilor. „Sunt mulţi oameni care vor să ajute acolo unde ştiu că banul lor este bine chivernisit, bine folosit. Nu ar fi o idee rea să dăm credincioşilor un raport scris, omul trebuie să ştie ce se face cu banul muncit de el. Ar trebui mai multă deschidere, să nu mai planeze suspiciuni”, spune Părintele Nectarie.

Consecvent principiului „credința ne face liberi”, starețul respectiv dorește să amenajeze un spațiu confortabil pentru discuții între enoriași și duhovnici, unde să se poată sta de vorbă civilizat, la o masă, chiar cu o cană de ceai sau de cafea în față. Și-și dorește să acceseze și fonduri europene pentru realizarea unei săli de mese mari, pentru că la Mănăstirea respectivă, după fiecare slujbă de Duminică sau Sărbătoare, e regulă: toți enoriașii rămân și iau masa împreună cu călugării. Și, de multe ori, sunt câte 500-700 de invitați la masă…

Cititi un reportaj interesant despre acest staret: Inginer de nave, profesor de matematică, acum stareţ la Sihăstria Putnei

D.V.