Mobilizare masivă a românilor din Belgia pentru sprijinirea tatălui tânărului ars în explozia de la Piatra Neamț

„MOBILIZARE IMPRESIONANTĂ a Diasporei. Românii din Belgia caută CAZARE lângă spitalul din Charleroi rudelor tânărului ars în explozia de la Piatra Neamţ” – anunță Gândul.ro

Comunitatea românilor din Belgia se mobilizează în ajutorul tânărului rănit în explozia de la Piatra Neamţ, care a fost transferat la un spital din Charleroi, în condiţiile în care toate cele 11 paturi din România pentru marii arşi sunt ocupate. Cei din Diaspora strâng fonduri, inclusiv pe reţelele de socializare şi caută cazare în apropierea spitalului unde va fi tratat tânărul pentru familia acestuia. În mai puţin de câteva ore, postarea avea sute de share-uri şi zeci de comentarii, în care oamenii se angajau să doneze.

Povestea lui Alexandru, tânărul care a reuşit în mod miraculos să se salveze din incendiul care a izbucnit în urma unei explozii dintr-un bloc din Piatra Neamţ a impresionat românii din Diaspora. Astfel, conaţionalii din Belgia, ţara în care va fi tratat tânărul care are arsuri pe mai mult de 65% din corp, au pornit o campanie umanitară, pentru ca bărbatul să beneficieze de cel mai bun tratament şi de ultimele tehnologii în domeniul medical.

Deputatul PNL Pavel Popescu a povestit pe Facebooc cum în noaptea anterioară transferului în Belgia tânărul ars a intrat în operaţie şi în paralel s-a făcut o „celulă de criză” pe reţeaua de socializare Whatsapp din care făcea parte şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Cel mai dificil moment al situaţiei de criză a fost atunci când s-a descoperit că plăţile anterioare către spitalul din Charleroi nu au fost efectuate şi că managerul unităţii a afirmat căp nu acceptă pacientul decât după ce se virează sumele datorate de statul român. La acest punct s-a implicat premierul Viorica Dăncilă, care a semnat ordinele de plată.

Unul dintre iniţiatorii campaniei, Cornel Radu-Loghin, a postat pe Facebook un mesaj despre această acţiune umanitară, prin care solicită şi cazare în apropierea spitalului pentru tatălui tânărului, care va avea grijă de copilul său internat în Charleroi.

”Căutăm cazare în Charleroi, cât mai aproape de Grand Hôpital De Charleroi – I.m.t.r., Rue de Villers 1, 6280 Loverval, Belgium! Această cerere este pentru tatăl lui Alexandru Băiaşu, tânărul de 29 de ani, victima a incendiului din Piatră Neamţ, transferat ieri la acest spital. În acest moment, domnul Ionel Băiaşu a primit o camera la subsolul spitalului, o camera folosită de medicii de gardă, dar este o soluţie temporară. Va trebui să fie acolo, alături de Alexandru, săptămâni bune de acum înainte. (…) Vom publica periodic ce donaţii s-au făcut, cu păstrarea confidenţialităţii datelor personale a donatorilor”, a scris pe pagina sa de Facebook Cornel Radu-Loghin, unul dintre iniţiatorii campaniei.

La apel au răspuns imediat sute de români, care au distribuit mai departe mesajul sau au anunţat că vor face donaţii în conturile menţionate.

”Cu mare drag îl puteam găzdui la noi, stăm in Antwerpen!”, scrie Geta, ca răspuns la postarea pe Facebook.

”Frumos gest. Demn de urmat. Bravo!”, scrie şi Florin.

Mesajul a ajuns şi la fosta dirigintă a lui Alexandru, care scrie, emoţionată, despre fostul său elev, ”un tânar care nu s-a înstrăinat de fosta dirigintă în cei 9 ani de când a absolvit liceul. Vă rog din suflet sa îi fiţi alături în aceste clipe de mare cumpănă!”

Tânărul cu arsuri pe 65 la sută din corp a fost transferat joi în Belgia, cu o aeronavă C-27J Spartan a Ministerului Apărării Naţionale, după ce a fost adus cu ambulanţa de la Piatra Neamţ la Iaşi în stare gravă, intubat şi ventilat mecanic şi operat acolo.

Potrivit ISU Neamţ, în urma exploziei, 13 apartamente au fost afectate. Alte 10 au uşile de la intrare distruse sau avariate de deflagraţie. Din cauza incendiului care a precedat explozia a fost distrus şi acoperişul blocului, pe o suprafaţă de cca 300 de metri pătraţi.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns