Mizele ascunse ale bătăliei de luni de la Primărie: Arsene, cu mandatul pe masă!

ionel arsene victor ponta psd ziar vestea stiri neamt

O poza de colectie care, la moment de răscruce, poate însemna şi „Bravo, mergi mai departe!” dar şi „Mulţumesc. Ia loc. Next!”

Pietrenii comentează în fel şi chip, în ultimele zile, ce se vede sau ce se bănuieşte în spatele bătăliei încrâncenate pentru conducerea Primăriei Piatra Neamţ. Pentru că majoritatea oamenilor nu cred prea mult în miza politică, nici a combatanţilor de la vedere, nici a partidelor din spatele lor. Altfel spus, titluri tip “Chitic vs. Simionică”, “PSD vs. PNL” (date şi de vestea.net) sunt desfiinţate de privitori, cititori, analişti cu diverse argumente.

În piaţă (pardon, lângă ruine, că încă nu a fost construită alta), printre rafturile supermarketurilor, la cafeaua de dimineaţă (la instituţie, firmă sau cafenea) sau la grătarul de week-end, pietrenii arată că nu se lasă păcăliţi de ceea ce li se oferă ca ambalaj. Replicile – reale sau poate exaltate – sunt dure, acuzatoare şi arată ce cred nemţenii (românii) despre politicieni.

O selecţie aleatorie:
“Îi doare în cot de noi. La cât e de îndatorat oraşul, ei tot pe caşcaval se bat. Au promis că fac piaţa, că îi dau drumul de 1 decembrie. Nici nu au venit banii, nici nu a început lucrarea. Dar dacă vin? Nu credeţi că din aşa lucrare mare se poate rupe ceva şi pentru afişele din 2016”
“Credeţi că Simionică sau Chitic fac de capul lor? Tot timpul trebuie să fie cineva în spate care trage sforile. Dacă mişti în front, o păţeşti. Nu aţi văzut ce au păţit alţii?”
“Cică dacă nu iau ei Primăria nu mai dă Guvernul bani. Dar ce, Ponta aduce bani de la Daciana din sertar?”
“Las’ că or fi mai breji liberalii!… Toţi au scheleţii lor în dulap. Că acuma pe ăia portocaliu i-au dat cu var galben…”

Dincolo de părerile chibiţilor, cert e că bătălia de luni de la Primăria Piatra Neamţ (PSD Neamţ a depus 7 proiecte prin care doreşte înlocuirea tripletei Chitic-Popescu-Teodorescu cu Simionică-Monda-Misăilă) are, totuşi, o multiplă miză politică. Iar cea de echipă pare a fi depăşită de cele personale.

Surse neoficiale dau drept sigure prezenţa la şedinţa CL Piatra Neamţ a liderului PSD Ionel Arsene, flancat de deputaţii Ioan Munteanu şi Vlad Marcoci. Şi şeful UNPR Neamţ (şi preşedinte interimar al CJ) Constantin Iacoban va fi prezent să vadă bătălia cu ochii lui, după cum spun sursele care nu exclud chiar şi o reprezentare la vârf de la organizaţiile judeţene care susţin PSD la Guvernare (PC, PPDD, PLR).

Unii vor spune “mobilizare exemplară” (după tentativa precedentă care s-a dovedit un dezastru pentru PSD Neamţ), alţii vor spune “disperare”.

Cert e că, în limbaj politic, PSD Neamţ joacă bătălia de luni cu mandatul de preşedinte al organizaţiei judeţene pe masă. Alte surse (de data aceasta din presa centrală, apropiate sediului din Kiseleff) spun că la centrul PSD a ieşit deranj mare după prima bătălie – pierdută ruşinos mai ales la capitolul imagine – şi că preşedintele Ionel Arsene nu prea a avut cu cine să împartă eşecul. Toţi ceilalţi lideri PSD din Neamţ au spus – inclusiv în toată presa locală – că sunt solidari, că dracul nu e aşa de negru dar au recunoscut (direct sau cu jumătate de gură) că decizia a fost exclusiv a lui Arsene, că nu i-a întrebat şi nici nu i-a cooptat în punerea în practică în ale demers.

Revanşa pe care PSD Neamţ doreşte să şi-o ia acum nu are decât două posibilităţi: ori REMIZĂ (adică acum câştigă social-democraţii dar scorul general devine 1-1), ori ÎNFRÂNGERE ÎN DOUĂ MANŞE (adică PSD Neamţ şi preşedintele Arsene mai suportă un eşec).

Dacă varianta cu remiza lasă loc de noi lupte pe viitor (iar acuzaţia cu <<virusul Girov>> adus la Primăria Piatra Neamţ e mai mult în traista PSD), varianta a 2-a ar reprezenta un DEZASTRU (cu majuscule) şi pentru PSD Neamţ dar mai ales pentru deputatul Arsene. Iar eşecul de la Primărie ar infesta – că tot vorbim de viruşi – inclusiv poziţia sa actuală din partid. Cu efecte pe termen scurt (poate foarte scurt), dar cel mult pe termen mediu.

Nici ecourile în teritoriu nu sunt excepţionale, la nivel de partid. Activul PSD (de la judeţ dar şi primarii cu multe mandate, cu scoruri bune la alegeri) era învăţat să mai fie consultat pe decizii majore, pe vremea foştilor preşedinţi. De data asta, social-democraţii cu ştaif din Neamţ au aflat de pe internet, din ziarele online despre prima lovitură pregătită la Piatra Neamţ. Şi, de atunci, au tot aşteptat, cum se întâmplă într-un partid democratic, dacă nu o şedinţă de analiză măcar o întâlnire, aşa, ca între tovarăşi, în care să se discute deschis şi bărbăteşte. Până acum nu a fost să fie…

Aşa că meciul de luni este crucial nu atât pentru Aurelia Simionică, nu pentru PSD, cât pentru viitorul politic al actualului preşedinte al PSD Neamţ. Încă preşedinte, ar spune cârcotaşii…

Daniel VINCA

 

 

One thought on “Mizele ascunse ale bătăliei de luni de la Primărie: Arsene, cu mandatul pe masă!

 1. Portal > Curtea de Apel BUCUREŞTI > Informaţii dosar
  Informaţii dosar
  Informaţii generale
  Părţi
  Şedinţe
  Căi atac
  Citare prin publicitate

  Informaţii generale
  Nr. unic (nr. format vechi) : 1534/2/2015
  Data inregistrarii 11.03.2015
  Data ultimei modificari: 13.05.2015
  Sectie: Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal
  Materie: Contencios administrativ şi fiscal
  Obiect: constatarea calităţii de lucrător/colaborator al securităţii (OUG nr.24/2008)
  Stadiu procesual: Fond

  Părţi
  Nume Calitate parte
  CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU STUDIEREA ARHIVELOR SECURITĂŢII Reclamant
  TIMARU NECULAI Pârât

  TIMARU NECULAI=consiler local in CL Piatra Neamt??!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.