MIZA: Bătălia de luni de la Primărie e PRELUDIUL PENTRU ALEGERILE DIN 2016

primarie

Dincolo de de mizele deja invocate de cititorii vestea.net în legătură cu bătălia ce se poartă luni, în şedinţa extraordinară CL, pentru conducerea Primăriei Piatra Neamţ (orgolii politice ale formaţiunilor sau ale unor lideri, controlul administraţiei pietrene timp de un an, interese financiare) mai există una foarte importantă şi care poate duce la câştigarea sau pierderea, pe viitor, a unor importante funcţii.

Practic, această bătălie care are loc peste 50 de ore, este preludiul alegerilor locale şi generale din 2016 şi poate influenţa, hotărâtor nu doar scoruri ci demnităţi publice ce vor fi câştigate sau nu de cele două mari tabere implicate: liberalii şi social-democraţii.

În timp ce mai există cutuma că poţi câştiga mai uşor puncte electorale din Opoziţie decât de la Putere, deşi Primăria Piatra Neamţ nu stă financiar foarte bine, unii analişti din cele două forţe au concluzionat că va fi poziţionat mai bine candidatul sau formaţiunea care vine din postura de ocupant al conducerii Primăriei. Sau că va avea un handicap outsider-ul.

Deci logica acestei variante este că vor avea o şansă în plus candidatul şi formaţiunea care vor fi la butoanele Primăriei Piatra Neamţ în anul preelectoral.

Deja un prim efect al acestui preludiu electoral este funcţia de primar din 2016, cele două de viceprimari şi majoritatea în CL Piatra Neamţ.

Dar să nu uităm că, în economia votului per judeţ, Piatra Neamţ reprezintă un pic mai puţin de 20 la sută. Asta înseamnă că aceleaşi voturi de la Piatra Neamţ pot fi hotărâtoare în a înclina balanţa şi în stabilirea viitoarei majorităţi din Consiliul Judeţean Neamţ. Adică şi funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinţi CJ care, toate trei, de la anul, vor fi stabilite de voturile consiliului judeţean.

De la alegerile locale din vara anului 2016 până la cele generale nu sunt decât câteva luni. Concedii prin iulie-august (după aşa campanii istovitoare), şi, din septembrie se intră în precampanie şi apoi campanie pentru alegerile generale. Dar, între timp municipiul reşedinţă de judeţ şi CJ vor avea lideri aleşi, pe logica de mai sus chiar de aceeaşi culoare politică.

Asta înseamnă că şi în Piatra Neamţ şi în judeţ, proaspeţii edili (primarul de Piatra Neamţ şi preşedintele CJ pot da o direcţie), pot capacita valul de simpatie pe care au ajuns ei pe funcţii spre formaţiunile lor politice. Ba, fiind proaspeţi în funcţie, pot maximiza la generale rezultatele de la locale.

Ce se poate întâmpla. De exemplu, în Neamţ, pe actuala împărţire pe colegii vor fi aleşi – pe liste! – 7 deputaţi. În ideea în care, până atunci, niciun alt partid nu va reuşi să ţâşnească peste pragul electoral, pe sondajele actuale dar şi pe trendurile care urmează dar şi pe estimările la îndemână, bătălia s-ar da pentru scorul de 4-3. Logica spune că 4 ar putea avea formaţiunea politică ce şi-a adjudecat deja CJ-ul şi Primăria Piatra Neamţ, iar 3 ar reveni concurenţei. Dar dacă, totuşi ţâşneşte vreun partid mai mic peste prag (sau două), din “farfuria” cu funcţii ale celor două partide ar dispărea 1-2 posturi de deputaţi (lăsăm senatorii deoparte, acolo va fi ori 2-1, ori 1-1-1).

Şi astfel, dacă adunăm deputaţii cu funcţiile de preşedinte CJ şi primari de muncipiu reşedinţă, rezultă că, din cele două partide mari despărţite acum, la nivel naţional, de câteva procente, la Neamţ unul ar putea lua 6 funcţii (sau 5) iar celălalt doar 3 (sau 2). Adică raportul ar fi undeva de 2:1 (pe funcţiile menţionate).

Practic, inclusiv poziţiile 4-5-6 din partide sunt foarte capacitate de pe acum de a face un culoar favorabil formaţiunilor sub siglele cărora vor candida.

Dacă la PNL încă nu s-au limpezit apele fuziunii galben-portocalii şi e greu de estimat un candidat pentru CJ, nici la PSD, nominal, lucrurile nu sunt clare. În această toamnă, va avea loc şedinţa de alegeri a noului preşedinte PSD Neamţ. Tradiţia (dar nu e obligatoriu) duce la ideea că acel lider îşi va asuma candidatura la CJ. În varianta PSD câştigător la CJ şi primăria Piatra Neamţ, actualii deputaţi măcar şi tot ar fi mulţumiţi. În varianta în care PSD ar pierde Primăria şi CJ, deranjul va fi foarte mare. Din cele 3 locuri de deputaţi eligibile (pe scenariul de mai sus), PSD ar avea, de fapt, doar 2, pentru că prin protocolul cu UNPR ar urma să cedeze chiar locul 2 de pe listă. Deci pe poziţia 1 va fi un PSD-ist (probabil preşedintele partidului, care va fi stabilit în această toamnă), pe locul 2 un UNPR-ist, pe 3 alt PSD-ist. Dar acum, PSD are ca deputaţi pe Arsene, Munteanu, Harbuz, Marcoci. Deci, deja nu mai e loc pentru toţi aceştia (Munteanu a şi anunţat că nu ar mai vrea), dar or mai fi şi alţi doritori.

Acelaşi calcul e valabil şi la PNL unde, cu siguranţă, mulţi ar vrea să se caţere şi pe valul Iohannis de la alegerile prezidenţiale dar şi pe un val de succes local dorit la alegerile din vara lui 2016.

E preludiu, luni, la Primărie pentru alegerile din 2016 sau nu?

Daniel VINCA