Mister de doi lei în cazul elicopterelor care trec peste Piatra Neamţ

puma2

*Antrenamente de rutină, pentru că piloţii de Puma SOCAT nu-şi păstrează şi dezvoltă abilităţile jucând table în hangar…

Întrebările sau glumiţele de pe facebook legate de elicopterele care au trecut acum câteva zile peste Piatra Neamţ au fost numai bune pentru a alimenta temeri inutile sau „băbisme” panicarde. Dar doae  două telefoane au fost date de vestea.net şi marele “mister” a fost lămurit pe loc: este vorba despre elicoptere militare Puma SOCAT, din dotarea sau care aterizează şi decolează de la Baza Aeriană 95 Bacău.

Fără a intra în prea multe detalii tehnice, la respective Bază militară aeriană există diverse aparate de zbor (avioane de vănătoare sau bormbardament, elicoptere) şi, de asemenea, unitatea militară funcţionează şi ca punct de tranzit (pentru transport, alimentare, exerciţii militare de rutină şi de antrenament). Ei bine, elicopterele Puma SOCAT care au trecut peste Piatra Neamţ aparţin chiar bazei băcăuani şi executau banale acţiuni de antrenament. Pentru că piloţii (nu doar cei militari ci şi cei civili) au un plan anual de ore de antrenament care trebuie executate, atât pentru păstrarea brevetului de zbor cât şi pentrz păstrarea şi dezvoltarea abilităţilor necesare.

Municipiul Piatra Neamţ se află pe culoarul de zboruri de antrenament pentru elicoptere (nu se află, de exemplu, pe culoarul de zbor pentru bombardiere) iar în executarea unor astfel de antrenamente fireşte că autorităţile din Neamţ nu au nicio treabă, nu sunt nici informate, nici întrebate (pentru că nu e cazul). Reglementarea zborurilor de antrenament pentru elicoptere ţine de alte proceduri şi autorităţi (Baza aeriană 95, Statul Major al Armatei, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Transporturilor). Iar plafoanele de zbor (înălţimea pe care se deplazează aparatele) sunt diferite, astfel că dacă se respectă procedurile, nu există niciodată riscul ca deasupra unei localităţi din Neamţ să se întâlnească, în acelaşi punct, de exemplu, un elicopter Puma SOCAT cu un avion civil de transport sau cu un avion uşor de agrement.

Detalii tehnice Puma SOCAT

Elicopterul IAR 330 Puma SOCAT este un elicopter de atac, specializat în misiuni antitanc. Echipajul unui astfel de elicopter are 3 membri, cu o capacitate de 16 pasageri, are o lungime de 18,22 metri. Diametrul rotorului este de 15,08 metri, o înălţime de 5,14 metri. Greutatea unui astfel de elicopter este de 3.615 kilograme, greutatea maximă de decolare fiind 7.400 de kilograme. Elicopterul are două motoare TURMO IV B turbopropulsor, 1.575 cai putere (1.175 kW) fiecare.

Elicopterul atinge viteza maximă de 263 km/oră şi are o rază de acţiune de 550 de kilometri, fără rezervoare suplimentare. Caracteristicile tehnice mai includ un plafon de serviciu de 4.800 metri şi o viteză ascensională de 9.2 m/s.Elicopterul IAR 330 Puma SOCAT este o variantă a IAR 330, elicopter de luptă produs de IAR sub o licenţă cumpărată de la firma franceză Aérospatiale.

vestea.net

elicopter

One thought on “Mister de doi lei în cazul elicopterelor care trec peste Piatra Neamţ

  1. Domnu’ doae SOCAT şi respective Bază care se deplazează, uşor cu părerile s-ar putea să mai cadă vreo două-trei fire din capul şi aşa chel al „băsisemelor”… pardon, „băbismelor”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.