Misăilă insistă: Subvenţionarea transportului pentru elevii din Piatra Neamţ!

Consecvent unei propuneri lansate în urmă cu câteva luni, consilierul local Cătălin Misăilă a readus subiectul subvenţionării transportului pentru elevii din Piatra Neamţ şi în conferinţa de presă care a avut loc vineri, la sediul Alde Neamţ.

„Subvenţionarea transportului pentru elevi este un proiect ALDE, al meu şi al colegilor mei din Consiliul Local. Având în vedere situaţia care e la nivel naţionat de creştere a abandonului şcolar, considerăm că este necesară această metodă de susţinere a elevilor. Cel puţin 50% din transportul pe rutele locale de călători să fie subvenţionat pentru elevi, dacă nu în totalitate”, a spus Misăilă.

Propunerea acestuia de subventionare totală a fost pe ordinea de zi a unei şedinţe de acum câteva luni dar a picat la vot, primarul Drago; Chitic spunând că bugetul municipiului Piatra Neamţ nu poate susţine un astfel de sprijin. La acel moment, Misăilă argumenta dând exemplul comunelor unde este asigurat transportul, în mod gratuit, pentru elevi, cu microbuze şcolare. Ieri, Misăilă a adus în discuţie faptul că, într-o zi, un elev poate fi nevoit să facă mai multe drumuri în interesul perfecţionării, nu doar la cursuri. „Sunt elevi care fac pregătiri pentru olimpiade, sunt şi alte activităţi extraşcolare la care aceştia participă în diverse colţuri ale oraşului, mai merg la bibliotecă, la teatru sau la alte activităţi la care Primăria ar trebui să-i încurajeze să participe”, a spus Misăilă.

Ion Asaftei, preşedintele ALDE Neamt l-a încurajat pe Misailă în cursul respectivei conferinte de presa sa dea cat mai multe detalii despre acest subiect „si care sunt motivele pentru care nu se realizează acest lucru pentru că trebuie ca oamenii din Piatra Neamţsă vadă că noi, cei de la ALDE, suntem angajaţi foarte serios în a ne face treaba”.

În România există deja multe oraşe, mai mari sau mai mici, în care transportul elevilor este subvenţionat de către Consiile Locale, parţial sau total. Câteva exemple, mai jos:

Brăila – 50% subventionat pentru elevi
Lugoj – gratuit pentru toti cetatenii
Galati – gratuit pentru elevi si pensionari (indiferent de cuantumul pensiei)
Iasi – subventie 50 la sută pentru elevi si studenti. Studentii de la UAIC au reducere de 70 la suta, acestia avand un procent subventionat si de unirversitate.
Constanta – subventie 50 la suta la transportul pentru elevi, gratuitate pentru elevii orfani de unul sau doi parinti
Tg. Mures – subventie 100% pentru toti elevii si pentru toate traseele folosite de acestia, fara nicio limita de numar de curse. (sursa: adevarul.ro)

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “Misăilă insistă: Subvenţionarea transportului pentru elevii din Piatra Neamţ!

Lasă un răspuns