Miron Cozma, lipit de PSD în campanie electorală în Neamț

Miron Cozma (fost lider sindical al minerilor din Valea Jiului, condamnat penal pentru o serie de Mineriade) a fost semnalat zilele trecute ca fiind prezent în Neamț. Mai exact, Cozma a fost chiar fotografiat în satul Oglinzi din comuna Răucești (de lângă Târgu Neamț) alături de o echipă de activiști cu veste roșii cu logo-ul PSD (vezi fotografia de mai sus).

Dintre imaginile ajunse la Vestea, interesantă este și cea de mai jos…

… în care Cozma este la aceeași masă cu candidatul PSD pentru Primărie, din comuna Răucești, Constantin Apostoae

În vârstă de 70 de ani acum, Cozma s-a remarcat în ultimii ani prin prezența la diverse emisiuni de cancan în care povestește despre anii săi de „glorie”, când în fruntea grupurilor paramilitare de mineri venea la București să disciplineze protestatari (Piața Universității – 1990) sau să dea jos guverne (Guvernul Roman – 1991), despre femeile din viața sa ori despre anii de pușcărie („să știți că eu și în celulă am fost respectat).

Tolerat și încurajat de regimul Iliescu, anii de glorie ai lui Cozma au apus în 1999, în februarie când, după un nou marș în care minerii veneau spre București pentru a protesta împotriva condamnării lui Cozma la 18 ani de închisoare (pentru mineriada din 1991), „Luceafărul Huilei” a fost capturat, arestat și trimis după gratii. Este grațiat de Iliescu la finele ultimului său mandat (2024).

Eliberat din închisoare în iunie 2005, în septembrie același an ajunge este iar condamnat de astă dată în Dosarul Mineriadei din 1999, de astă dată doar pentru 13 luni. A ieșit din penitenciar în decembrie 2007, cu interdicție de a mai intra în Petroșani și București.

Răucești este o comună interesantă din punct de vedere politic în Neamț. Amplasată chiar lângă Târgu Neamț (unde primar este Daniel Harpa, președintele PSD Neamț și candidat la funcția de președinte CJ Neamț), aceasta are ca primar pe liberalul Dumitru Bălăjel. Bălăjel și alt primar liberal din zonă, Vasile Mărculeț de la Timișești sunt considerați niște vectori ai zonei, cu impact important și în afara comunelor pe care le conduc (și care ar putea potenta masiv candidatura la CJ a liberalului George Lazăr)
Tot în Răucești locuiește și USR-ista Maria Apostol, candidata ADU Neamț pentru funcția de președinte la CJ Neamț care în ultimii ani a fost o voce importantă a Opoziției care nu s-a sfiit să critice decizii ale președinților CJ Neamț (Ionel Arsene – acum fugar în Italia -, Ion Asaftei, „moștenitorul lui Arsene”)

Până la această oră, nici PSD și nici altă forță politică nu au făcut precizări cu privire la implicarea lui Cozma în campania electorală din județul Neamț.
De numele lui rămân atârnate nu doar atacurile la democrație numite Mineriade ci și responsabilitatea a zeci și zeci de victime (civili, jandarmi, mineri).

Fotografiile ajunse vineri după-amiaza la Vestea au fost definite de sursa redacției ca fiind realizate miercuri.

Daniel VInca