Primarul Chișinăului, Ion Ceban, împreună cu alți doi cetățeni ai Republicii Moldova, nu mai au voie să intre în România și, implicit, în Spațiul Schengen, în următorii cinci ani. Potrivit ministrei de Externe a României, Oana Țoiu, interdicția este aplicată începând cu 9 iulie și e „o decizie de siguranță națională”.
„România a luat această decizie astăzi, prin instituțiile responsabile, a comunicat această decizie și e valabilă, se aplică pe întreg Spațiul Schengen. Mai sunt două persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, care sunt cu aceeași interdicție. A fost cerința și propunerea statului român. Ion Ceban nu e cetățean român, e cetățean al Republicii Moldova. Nu pot da mai multe detalii în acest moment legat de decizia de siguranță națională decât că ea e la un nivel de gravitate care a justificat interdicția de a intra pe teritoriul României și, implicit, pe tot Spațiul Schengen”, a declarat ministra Oana Țoiu în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin de la postul B1 TV.
Autoritățile de la București nu au anunțat cine sunt ceilalți doi moldoveni cărora le-a fost interzis accesul peste Prut, însă presa a scris, pe surse, că ar fi vorba de fostul premier Vasile Tarlev și jurnalista Natalia Morari. Ultima a anunțat că nu are nicio confirmare oficială privind o eventuală interdicție de a circula în Spațiul Schengen pe numele său.
Experţi în politică externă şi securitate spun că este foarte posibil ca decizia autorităţilor române să nu se fi bazat doar pe faptele deja cunoscute şi tratate cu blândeţe de politicienii români ci şi pe informaţii noi. Printre acestea ar fi şi faptul că (întâmplător?), Ion Ceban era la Moscova când Rusia a invadat Ucraina dar şi alte posibile conexiuni care îl plasează în ipostaza de a fi considerat „agent al Rusiei”.
D.V.