„Ministerul Afacerilor Interne ucide polițiști! Luptăm sau așteptăm să ne vină rândul?” FOTO


Acesta este doar unul din sloganurile pe care câțiva polițiști le-au rostit în această dimineață la adresa șefilor lor, în cadrul unui protest organizat în fața Poliției Municipiului Piatra Neamț.
Manifestarea este condusă de liderul SAP Neamț (Europol Neamț), Ioan Cănărău, în semn de protest față de Legea salarizării, spune Cănărău, îi nedreptățește pe oamenii legii. Doar șapte din cei 70 de membri ai Sindicatului Europol Neamț s-au alăturat demersului lui Cănărău și au venit în fața Poliției municipale cu vuvuzele și steaguri tricolore.


Cei din conducerea MAI refuză să aplice Hotărârea de Guvern nr. 1 din 2017, referitoare la salariul minim brut pe țară. Polițiștii sunt plătiți la nivelul anului 2009, când aveam un salariu de 600 de lei, iar toate sporurile noastre se raportează la acest salariu. Vrem ca și polițiștilor să li se acorde acest salariu minim de 1450 de lei. Deocamdată, salariul nostru pleacă de la 600 de lei, la care se adaugă unele sporuri. Acest lucru este ilegal, pentru că legea spune foarte clar că salariul minim trebuie să fie de 1450 de lei, fără sporuri și adaosuri”, a explicat Cănărău.
Pe de altă parte, șeful SAP Neamț a precizat că liderii de sindicat din Poliția Română au trădat și s-au aliat cu șefii MAI, în detrimentul oamenilor legii. Faptul că la protest au luat parte doar opt polițiști – numai liderul de sindicat fiind îmbrăcat în uniformă – este pus de Cănărău atât pe seama vremii destul de capricioase, dar mai ales pe o posibilă teamă de urmările ce le-ar putea avea ieșirea în stradă. „Unora le este frică de șefi, pentru că aceștia îi amenință să nu ia parte la proteste. De parcă ei n-ar protesta și pentru șefi”, a punctat Cănărău.
Cât privește protestul ce ar urma să aibă loc în data de 16 martie la București, liderul Europol Neamț este de părere că e foarte posibil ca acesta să nu mai aibă loc. „Liderii de sindicat ai polițiștilor de la nivel central s-au înțeles cu cei din conducerea Ministerului, vorbesc despre o serie de măriri salariale, toate cu scopul de a-i păcăli pe polițiști. Noi oricum vrem să protestăm și pe data de 16”, a încheiat Ioan Cănărău.

Alex SÎRBU

 

 

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns