Militarii, oficialii și preoții din soborul de la Ziua Națională, DOAR CU CERTIFICAT VERDE!

Ceremoniile în aer liber dedicate sărbătorii Zilei Naționale a României vor fi restricționate de prezentarea Certificatului Verde DOAR ÎN ZONA OFICIALĂ, nu și pentru spectatori – asta reiese din art.2 din HCNSU 15/2021 (emis azi și care urmează a fi validată de Guvern).

Mai clar, conform documentului respectiv (vezi la finalul textului), spectatorii vor trebui doar să poarte masca sanitară și să respecte regulile de distanțare în timp ce cei din „zona oficială” (denumită chiar așa în actul administrativ) vor trebui să fie verificați dacă au Certificat Verde.
Deși CNSU nu a definit ce înseamnă „zona oficială”, logica spune că spațiul respectiv ar însemna atât tribuna oficială (unde stau oficialitățile) dar și zona de desfășurare a evenimentului, adică acolo unde se desfășoară ceremonialul. Iar cum ceremonialul include de obicei, pe lângă activități cu caracter și prezență militară și rugăciunea spusă de un sobor de preoți, rezultă că vor trebui să fie verificați dacă au Certificat verde atât militarii participanți cât și preoții.

Foarte interesant: spre deosebire de alte activități desfășurate în aer liber (spectacole, festivaluri etc), spectatorii participanți la evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie nu sunt condiționați de posesia Certificatului Verde, fiind obligați doar să poarte mască și să respecte distanțarea fizică.

Mai jos, articolul din HCNSU care face referire la aceste activități (vedeți și aliniatul 1 și 4):

Art.2 – (1) Se propune ca organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României să fie permisă cu participarea, în zona oficială, în municipiul București a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reședință de județ a cel mult 200 de persoane și cu respectarea următoarelor măsuri:
a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul delimitat în care se desfășoară ceremonia;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți, acolo unde este posibil, precum și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;
d) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;
e) efectuarea triajului observațional și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară ceremonia;
f) realizarea accesului participanților conform măsurilor stabilite de instituția organizatoare, pe baza situațiilor certificate prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, în scopul prevenirii contaminării cu virusul SARS-CoV-2.
(2) Se propune ca accesul populației la ceremoniile organizate în condițiile alin.
(1) să fie permis cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între participanți, portul măștii de protecție și respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
(3) Se propune permiterea organizării și desfășurării activităților specifice Zilei Naționale a României la sediul autorităților și instituțiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităților și instituțiilor publice locale cu participarea a cel mult 150 de persoane, asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp pentru fiecare persoană participantă și respectarea regulilor de acces și protecție sanitară stabilite de instituția organizatoare.
(4) Se propune ca accesul la zonele oficiale organizate în cadrul activităților dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României prevăzute la alin. (1), precum și accesul la activitățile prevăzute la alin. (3) să fie permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

D.V.

Lasă un răspuns